tiistai 12. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 730 "Disneyn ja Venäjän versiot Nalle Puhista"


Mielenkiintoista. Vuonna 1969 tehtiin Neuvostoliitossa "Nalle Puhista" (Vinni Pukh) animaatioelokuva, joka sovitettiin reaalisosialismin oloihin.

Disneyn "Nalle Puh" ilmestyi vasta myöhemmin vuonna 1977 amerikkalainen versio.

Alkuperäinen Puh on 1920-luvun Englannista.

     *     *     *

Eikä ole yllätys, että versiot poikkeavat toisistaan. Ainakin jonkin verran.

Neuvostoliittolainen Puh hahmona on toisenlainen kuin läntinen, keltainen teddy-karhu. Se on - niin kuin kuvasta voi päätellä - kanadalainen mustakarhu.

     *     *     *

Esimerkiksi ensimmäinen 'Nalle Puh' -tarina on kerrottu kiinnostavalla tavalla, hieman eri tavalla.

Tarinassa esitellään Nalle Puh ja kerrotaan mistä Nalle on saanut Puh-nimensä. Puh seisoo 1/2 hehtaarin metsässä ja kuulostelee - ja kuulee mehiläisen surinaa. Se seuraa katseellaan mehiläistä ja näkee menevän puuhun, mihin kipuaa hakemaan hunajaa. Puh kurkottaa pesään, mutta putoaa kuin kivi alas ohdakkeiden joukkoon jne.

Sitkeä karhu ei kuitenkaan luovuta vaan lähtee hakemaan ystävältään apua. Neuvostoliittolaisessa versiossa hän hakee apua Nasulta. Disneyn versiossa avuksi tulee Risto Reipas, mikä vastaa myös alkuperäistä tarinaa.

     *     *     *

No, on helppo arvailla, miksi kahdessa kerronnassa on mm. nämä kaksi silmiinpistävää eroa. Teddy-karhu viittaa USA:n presidenttiin Theodor 'Teddy' Rooseveltiin ja mustakarhu taas eläimeen, joka on ollut Winnie-the-Poohin esikuvana. Ideologisista syistä neuvosto-animaatiossa on päädytty hieman toisenlaiseen nalle-hahmoon.

Risto Reippaan korvaaminen Nasulle on kiinnostava ratkaisu. A.A. Milne poika Christopher Robin on selvästi mielletty imperialistisen Iso-Britannian edustajaksi, eikä Nalle Puhin ole haluttu hakevan apua siltä vaan 'Nalle Puh' -tarinoiden usein syrjityltä Nasulta, joka aina auliisti auttaa muita. Ratkaisu on looginen.

Lähteitä:
Winnie Pooh, p.1 (rus.+eng. subs). YouTube (Russia) Winnie Pooh, p.2 (rus.+eng. subs). YouTube (Russia)

Winnie Pooh, p.3 (rus.+eng. subs). YouTube (Russia)

The Many Adventures of Winnie the Pooh. YouTube (Disney)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti