tiistai 19. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 735 Kuolemanrangaistuksella hurskasteleva Euroopan unioni


Tosiasiassa - vaikka ei ehkä juridisesti - kuolemanrangaistus on käytössä EU -maissa myös Suomessa. Esimerkiksi 2. maailmansodan lopulla suomalaiset tappoivat kenttätuomioistuimissa satoja suomalaisia. Tilanne on periaatteessa sama vielä tänä päivänä. Kuka tahansa voisi joutua tapetuksi vastaavanlaisessa tilanteessa vielä vuonna 2016.

Kansa tukee presidenttiään,
EU vastustaa.
Asiaan liittyvä 2-moraali tuli jälleen kerran esiin, kun Turkissa yritettiin 16.7. sotilasvallankaappausta, mikä onnistuessaan olisi sopinut oikein hyvin EU-maille.

Kun kaappaus epäonnistui, päädyttiin puolustamaan presidentti Recep Tayyip Erdoğaniaa, mutta ei hänen suunnitelmaansa kuolemanrangaistuksen palauttaumisesta tässä tilanteessa. Sodassa ja sotatilanteessahan sellaiset toimet ovat sallittuja, mitkä muutoin tulkitaan esim. demokratian ja länsimaisten arvojen vastaisiksi.

Asia on siis mutkikkaampi kuin miltä  populististen lehtikirjoitusten esim. Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (19.7.) perusteella voisi päätellä. Mikäli missä tahansa EU-maassa yritettäisiin vallankaappausta, mitä ilmeisimmin tekijät yritettäisiin välittömästi eliminoida, jotta ei jouduttaisi samaan tilanteeseen kuin Turkissa.

    *     *     *

Turkin tilanteen tekee monella tavalla vaikeammin käsiteltäväksi mm. se, että Turkki on vanha NATO-maa ja USA:n liittolainen. Ja niin kuin tiedetään USA:n osavaltioissa kuolemanrangaistus on yleisesti käytössä. Tässä mielessä myöskään EU:n NATO-mailla ei pitäisi olla mitään huomautettavaa Turkin ja sen mahdollisten kuolemanrangaistusten takia.

Vaikuttaakin siltä että EU-maat ovat kuolemanrangaistusta kiinnostuneempia siitä, millä tavalla vallankaappausta yrittäneet voivat yrittää tekoa tulevaisuudessa uudelleen ja paremmalla onnella. Päämotiivi on siis nykyisen Turkin presidentin aseman horjuttamisessa ja heikentämisessä, mikä tuntuu alhaiselta.

Demokratiaa henkeen ja vereen puolustavalle EU:lle on myös vaikea pala nieltäväksi, Erdoganin valtava kansansuosio, joka vain kasvamistaan kasvaa. Toisin sanoen turkkilaiset itse ovat tekemässä äänestyskäyttäytymisellään ja kannatuksellaan presidentistään lähes yksinvaltiaan!

Lähteitä:

European Commission (@EU_Commission). #Turkey - "No country can become member of the EU if it introduces the death penalty" @FedericaMog. Twitter 19.07.2016

Mehmet Köprülü ‏(@BinMehmetKhan). @EU_Commission @FedericaMog EU will disappear just like the Soviet union did, it's a technocratic dictatorship. Twitter 19.07.2016

Kuolemanrangaistus. Wikipedia

Kuolemantuomio etäännyttäisi Turkin. Vallankaappausyritys oli Erdoğanille ”jumalan lahja”. Helsingin Sanomat / Pääkirjoitus 19.07.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti