keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 737 Alkoholi tappaa - kotona ja puutarhassa


Koskisen korvalääkettä kuluu taas loma-aikaan kiitettävästi. Suomalaiset ovat tunnetusti kovia pämmäämään varsinkin viikonloppuisin. Nykyisin myös arkisin ja aina kun on mahdollista.

Tieteen kuvalehden artikkeli kuluvalta heinäkuulta muistuttaa siitä, miten niin alkoholi kuin tupakka ovat tappavia toisin kuin kannabistuotteet.

Paradoksi on siinä, että esim. Suomessa ja Venäjällä runsas alkoholinkäyttö on sosiaalisesti hyväksyttyä, kun taas muiden huumeiden käyttö on vahvasti kriminalisoitua. Mitään järkeähän tässä ei ole, mutta poliitikot ääniä kalastellessaan harvoin käyttävät missään asiassa järkeään.

     *     *     *

Alkoholin vaarallisuudesta saan koko ajan empiiristä tietoa seuraamalla oman kerrostalon asukkaita. Vuoden aikana kaksi alle 60 -vuotiasta miestä on kuollut äkilliseen sydänpysähdykseen, eivätkä he olleet virallisesti edes alkoholisteja.

Kun alkoholismiin Suomessa kaiken lisäksi suhtaudutaan sairautena, eikä käytöksenä josta ihminen itse on vastuussa, alkoholinkäyttö saa varsin kieroontuneita muotoja. Entinen naapurini, alle 30-vuotias nainen asuu uudessa rivitaloasunnossa yhteiskunnan kustannuksella ja säännöllisin väliajoin livahtaa pariksi viikoksi ystävien luo ryyppäämään ja palaa sitten takaisin hoitoon. Alle kouluikäinen lapsi on huostaanotettu. Yhteiskunta maksaa koko hoidon.

      *     *     *

Asioita on tietysti helppo yksinkertaistaa, mutta jokin tässä kulttuurissa ja sen suhtautumisessa päihteiden käyttöön häiritsee pahasti. Kun köyhät ihmiset panevat vähäiset roponsa keskiolueen, jokin ei ole ollenkaan kohdallaan.

Jos asuinalueeni sijaitsisi ruotsinkielisellä saaristoalueella, paikka olisi pullollaan EU-projekteja, joilla aluetta ja sen elinkeinoja pyritään kehittämään. Huono-osaisesta valtaväestöstä sisä-Suomessa ei juuri kukaan ole kiinnostunut. He kun eivät edes äänestä.

Lähteitä:

Tutkimus vahvisti: Alkoholi ja tupakka vaarallisempia kuin kannabis. By Jakob Priess. Tieteen kuvalehti 16.07.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti