torstai 21. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 737 Nalle Puh lyödään pakanaritariksi


Ennen muuta katolisia kristittyjä ovat närästäneet A.A. Milnen 'Nalle Puh' -lastenkirjat. Yritän miettiä mistähän moinen johtuu.

Yksi selitys löytyy toisen 'Nalle Puh' -kirjan "Nalle Puh rakentaa talon" [1928] viimeisestä kertomuksesta. Siinä Risto Reipas alias Christ-opher Robin kertoo Nalle Puhille siitä, mitä on koulussa oppinut mm. saksiritari Ivanhoesta. Kuunneltuaan mitä Risto Reippaalla on kerrottavaa, Puh kysyy, "voisiko karhu olla ritari". Risto Reipas sanoo, että "totta kai!" Ja lyö Nalle Puhin ritariksi.

Hallitsevaa yläluokkaa Ivanhoen aikaan  varhaiskeskiaikana 1100 -luvulla olivat (ranskankieliset) normannit, jotka hallitsivat niin kelttejä, angleja kuin saksejakin. Ja normannit olivat ne, jotka pakkokäännyttivät niin yläluokan kuin rahvaan kristityiksi. No, Ivanhoe tunnetulla tavalla liittyi Vilhem Valloittajan ristiretkeläisiin, mutta se on toisen tarinan paikka.

Kansan näkökulmasta Ivanhoeta voi pitää petturina, joka myi sielunsa valloittajille. Todellinen sankari oli Robin Hood, josta Ivanhoe Walter Scottin romaanissa "Ivanhoe" [1820] on saanut piirteitä.

      *     *      *

... kuinka hälytyskellot soivatkaan päässäni, kun luin viimeisen puh-tarinan vielä uudestaan. "Kirjoittiko Milne todella näin Ivanhoesta?" - Aivan, ei todellakaan vaan kirjan kääntäjä oli käyttänyt luovaa vapauttaan ja nimennyt ritarin. Tosin ajatus kirjailijalla kenties oli ollut aivan sama kuin kääntäjälläkin. Hän oli ollut vain hieman varovaisempi...

Lähteitä:

Milne, A.A. [1926]. Nalle Puh.
Milne, A.A. [1928]. Nalle Puh rakentaa talon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti