perjantai 22. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 740 Pappia ei rasismi huoleta... eli Charles Kingsleyn lastenkirja "Water-Babies"


Iso-Britannian BBC 4 -radiokanava on pyrkinyt tänä kesänä edistämään lasten- ja nuortenkirjojen lukemista "Kirjojen salattu elämä" (The Sccret Life of Books) -ohjelmasarjalla. 

Tavanomaisten klassikoiden nallepuhin, harrypottereiden ym. sijaan esimerkiksi Richard Coles on nostanut esiin mm. rasismin takia unohdetun Charles Kingsleyn pääteoksen "Water-Babies" (1863), joka on suomennettu nimellä "Vellamon lapset" (1952).

     *     *     *


Anglikaanisen kirkon pappi ja muusikko Richard Coles on ilmeisesti nostanut kirjan esiin BBC:n "Kirjojen salattu elämä" -ohjelmassa sen kaksinaisen sanoman takia. Toisaalta kirjan teemana on kristillinen sielun pelastuminen, toisaalta kirja on saanut vaikutteita samoihin aikoihin ilmestyneestä Charles Darwinin "Lajien synnystä" (1859).  Kuten tiedämme luomisoppi ja luonnonvalinta eivät sovi ideologisesti yhteen, mikä tekee ratkaisusta erikoisen. Lisäksi kirjassa liputetaan sosiaalireformistisesti lapsityötä vastaan, sillä kirjan päähenkilö Tom on köyhä nuohoojan apulainen.


Kirjassa on aineksia moneen, ja ensimmäisenä mieleen tulee, miten tällaisesta keitoksesta syntyvät helposti rotuopit ja oikeistoradikalismi (fasismi, kansallissosialismi ym.). Ja yksi syy siihen miksi oman aikansa suosikkikirja vähitellen menetti merkitystään oli mm. sen juutalaisvastaisuus. - Ja nyt onkin keskeinen kysymys: miksi Richard Coles haluaa, että tällainen kirja kaivetaan esiin ja suositellaan sitä lapsille ja nuorille luettavaksi?

JATKUU...

Lähteitä:

The Secret Life of Books. BBC 4

The Water-Babies. By Richard Coles. In: The Secret Life of Books.

The Water-Babies, A Fairy Tale for a Land Baby. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti