keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 747 Brittihoitsut: I-haasta ei työyhteisöissä ole mihinkään?


2000 -luvulla jostain syystä A.A. Milnen hahmoista I-haa on se, jonka persoonallisuutta (ja sen häiriötä masennusta) on pidetty ongelmallisena työyhteisöissä.

Epäilevä ja ironinen I-haa on tulkittu negatiiviseksi, joka vaikuttaa koko yhteisön ilmapiirin. Tiimiroolien kannalta ajateltuna yksikään erilaisista rooleista ei tietysti sinänsä voi olla suhteessa muihin hallitsevammassa roolissa, jos muut eivät anna liikaa tilaa yhdelle roolille - oli kyse sitten mistä tahansa roolista!

I-haan rooli 1/2-hehtaarin metsässä on merkittävimmillään viimeisessä puh-tarinassa "Nalle Puh rakentaa talo" -kirjan lopussa, jolloin Risto Reipas antaa ymmärtää, että hän lähtee lopullisesti pois. Kriisitilanteessa I-haa ottaa johtajuutta ja vie tyylikkäästi kirjan kertomuksen loppuun.

Usein Tikru ja I-haa asetetaan tyyppeinä vastakkain, toinen edustaa hyvää ja positiivista, toinen pahaa ja negatiivista.

Mutta mietitäänpä vaikka "Nalle Puh rakentaa talon" 4. kertomusta, jossa Tikru ja kengurulapsi Ruu löytävät itsensä puusta, eivätkä pääse sieltä alas. I-haa ryhmän jäsenenä onnistuu saamaan niin Ruun kuin Tikrun ehjänä alas, mihin Tikru ei itse olisi pystynyt.


Lähteitä:

A message for Eeyore. By Mee, Cheryl L. Nursing Oct 2003 (pääkirjoitus)
Eeyore and Tigger speak up. Nursing Jan 2004 (vastineita)
Team Dynamics, Leadership and the ‘Eeyore Effect’. By Robert Woods. Matrix 19.05.2015

Milne, A.A. [1926]. Nalle Puh.
Milne, A.A. [1928]. Nalle Puh rakentaa talon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti