torstai 28. heinäkuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 749 Tiimin / työryhmän johtajuus ja roolit


Kokeneet tiimeissä ja työryhmissä työskennelleet tietävät, että johtajuus on esim. asiantuntiorganisaatiossa suhteellinen asia. Kuka tahansa voi tarpeen tullen ottaa johtajuutta. Myös I-haa. Ei tarvita natsoilla leikkiviä kenraaleita ja lipereitä liehuttelevia piispoja.


Allison Galbraith kertoo blogissaan, miten älykkäässä organisaatiossa otetaan esim. tiimejä rakennettaessa huomioon se, että tarvitaan mm. tikruja ja i-haita, jotta vältetään ylilyöntejä suuntaan tai toiseen. - Silti mitään lopunaikojen julistajia (kirkot) tai organisoidun väkivallan harjoittajia (armeijat) ei tarvita mihinkään vähänkin moraalisena itseään pitävään yhteisöön.

Terroristit ja valtioterroristit eivät käytännössä poikkea toisistaan, vaikka valtioiden toimintaa länsimaissa jostain syysyä pidetään moraalisena ja oikeutettuna ja itsensä uhraaminen on muka kunniakasta.

     *     *      *

Ideaalinen johtajuus esim. työryhmässä noudattaa ryhmän elinkaarta, joka noudattelee aina samoja vaiheita, lähtien siitä että toiminta alkaa toimeksiannosta ja päättyy siihen, kun ryhmä päättää toimintansa tehtävänsä suoritettuaan.

Kun toiminta hakee muotoaan, tarvitaan idearikkaita tikruja, ja kun toiminta on levitä käsistä tarvitaan kriittisiä arvioitsijoita eli i-haita.

Lähteitä:

Tigger and Eeyore - getting the most from relatioships with opposites. By Allison Galbraith. McIntosh Wright

Milne, A.A. [1926]. Nalle Puh.
Milne, A.A. [1928]. Nalle Puh rakentaa talon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti