maanantai 8. elokuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 369 Länsimainen demokratia on vitsi siinä missä venäläinenkin

CC by  Mimmi L. 
Lukiessani Helsingin Sanomien toimittajan Tuija Pallasteen viime sunnuntain 7.8. kolumnin Viikon lopuksi, en voinut päätyä kuin yhtään kauan mieltäni hiertäneeseen johtopäätökseen.

Länsimainen demokratia on vitsi siinä missä venäläinenkin. Edes kalifornialaisen huippuyliopiston nuoret eivät uskalla puhua, koska pelkäävät omasta puolestaan. Työura saattaa katketa harkitsemattomaan kannanottoon somessa.

Herkkänahkaisuus ulottuu aina puhetyyliin saakka: nuoret naiset ja miehet eivät halua kuulostaa vihaiselta, etteivät anna potentiaalisille työnantajille ym. 'väärää' signaalia. Kaikenlainen julkinen ja avoin kriittisyys ja keskustelu on pannassa.

Ilmeisesti Donald Trump on ainoa, jota tänä päivänä uskalletaan arvostella. Hän kun on helppo kohde ja mahdollistaa jopa konservatiivisen kritiikin hymistelyineen.

     *    *    *

Väitän ettei tällainen käytös USA:ssa ja muuallakaan sivistyneenä itseään pitävässä maailmassa ole uutta, ja se mahdollisti mm. Vietnamin sodan alkamisen ja jatkumisen laajoista mielenosoituksista huolimatta. Marssimallahan ei tunnetusti ole saatu koskaan mitään muuta aikaan kuin kärkevää debattia.

Lähteitä

Ei ole varaa olla vihainen. By Tuija Pallaste. Helsingin Sanomat Viikon lopuksi -kolumni 7.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti