tiistai 9. elokuuta 2016

Gogol: "Reviisori" (1842)


"Reviisori" (1836 / 1842) tai niin kuin sana on käännetty englanniksi "Hallituksen tarkastaja" on venäläis-ukrainalaisen Nikolai Gogolin satiirinen näytelmä.

Näytelmä syntyi Aleksandr Pushkinin kerrottua Gogolille kaskun vastaavanlaisesta tsaarin Venäjän virkamiehestä tai sellaiseksi oletetusta henkilöstä.

Komedia rakentuu väärinymmärrysten, virkamiesten ja porvariston ahneudelle ja typeryydellä sekä laajalle poliittiselle korruptiolle, joka vaivasi vallankumousta edeltävää Venäjää. (Wikipedia, engl.)

    *     *     *

... ja niin kuin on hyvin tunnettua Suomi oli tuolloin Venäjän suurruhtinaskunta, jonka hallinto oli valettu samaan muottiin. Tsaarinajan jäänteet näkyivät selkeästi Suomen hallinnossa ainakin 1970 -luvulle asti, jolloin monenlaisia reviisoreita kierteli pitkin maakuntia.

Näytelmää esitettiin vielä vallankumouksen jälkeisellä 1920 -luvun Venäjällä, mikä herättää monenlaisia ajatuksia siitä, miten hyvin näytelmä sopi uusiin oloihin. Mitä tästä näytelmästä - tai sen kautta - oli opittavissa vielä 70 vuotta näytelmän kirjoittamisen jälkeen.

Kuoleutuivatko yhteiskunnalliset muutokset siihen, että ei pystytty kirjoittamaan uuteen poliittiseen tilanteeseen sopivia näytelmiä? Vaan esimerkiksi keskeinen avantgardisti Vsevolod Meyerhold lähinnä lämmitti vanhoja klassisia ym. näytelmiä.

      *     *     *

Näytelmä varmasti jossain vaiheessa nähtiin allegoriana ongelmista, joihin Neuvostoliitto heti 1930 -luvun alussa ajautui, kun valtiovalta tsaristisesti keskittyi yhdelle miehelle Josif Stalinille. Joka tapauksessa muutokset, jotka tätä ennen olivat tapahtuneet, olivat samanlaisia ja kenties yhtä välttämättömiä kuin muuallakin Euroopassa. - Ainoa ero Venäjän ja eurooppalaisten maiden välillä oikeastaan oli, että lännen diktatuurit olivat oikeistolaisia ja myös parlamentaariset demokratiat ajautuivat nationalismiin, joka johti lopulta hyvin tunnettuihin eurooppalaisiin maailmansotiin.

Mm. Nikolai Gogolin "Reviisori" vallan mikrotasolla kuvaa, millaiset mekanismit ajoivat yhteiskuntia kriisiin. Vallitsevasta tsaristisesta järjestelmästä pidettiin vallan joka tasolla kynsin hampain kiinni. Niin tsaari kuin virkamiehet olivat valojensa kautta saaneet valtansa jumalalta niin kuin vielä vaikkapa 2010 -luvun Suomessa ja Suomen sotilas käy kansansa jumalan nimissä veli Venäläistä vastaan ja tappaa tarvittaessa niin kodissa kuin puutarhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti