sunnuntai 21. elokuuta 2016

Jokinen: "Kätilö" (2015)


Suomalainen kätilö rakastuu suomalais-saksalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan aikana keskellä 2. maailmansotaa. (IMDb)

"Kätilö" (2015) on suomalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Antti J. Jokinen. Se perustuu Katja Ketun samannimiseen romaaniin  ja kertoo suomalaisnaisen ja suomalais-saksalaisen SS-upseerin välille kehittyvästä rakkaudesta keskellä Lapin sotaa. Elokuvan pääosissa ovat Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius ja Tommi Korpela. Krista Kosonen palkittiin roolistaan parhaan naispääosan Jussilla ja Pirkka-Pekka Petelius parhaan miessivuosan Jussilla. (Wikipedia)

     *     *     *

Katja Ketun suosikkikirja "Kätilö" (2011) kääntyi elokuvaksi vain muutamassa vuodessa Katja Ketun itsensä ja ohjaaja Antti Jokisen käsittelyssä.

Mielenkiintoisin vaihe niin sodassa kuin elokuvassa on tietysti se, kun ystävät muuttuvat yhdessä yössä Välirauhan jälkeen vihollisiksi. Päähenkilöiden Helenan ja Johanneksen kohdalla sodan käänne ei kuitenkaan ollut dramaattinen. He yksinkertaisesti vain kohtasivat muutaman mutkan jälkeen toisensa sovitussa paikassa Kuolleen miehen kämpällä ja aloittivat yhteisen elämän.

Sotaelokuvien genreen tämä elokuva ei tuo paljonkaan lisää. Mitään sellaista mitä ei olisi nähty jo moneen kertaan.

Elokuvan henki on, jos ei nyt natsimielinen, ei paljon muutakaan. Sota esitetään historiallisena välttämättömyytenä, johon ihmisten on vain sopeuduttava. Jos elokuvassa on pahiksia, niin ne yllättäen ovat sodan jalkoihin jääneet saamelaiset. Tällainen vaikutelma syntyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti