keskiviikko 7. syyskuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 371 Joulupukki & Beelsebubi (Halloween -katunäytelmä)

CC by  Mimmi L. 
Eilen illalla lainaustiskillä oli hiljaista, joten tyhjensin yhdessä välissä paperille mielessäni olleen postmodernin kansannäytelmän 'Joulupukista & Beelsebubista'. Hahmot ovat tuttuja Brittein saarilta ja Irlannista, jossa niitä on kerrottu keskiajalta lähtien, mutta - niin kuin aina kansantarinat - ne muuttuvat vuosisadasta ja esityskerrasta toiseen.

Ja nyt on kyse ns. 'mummer's play' -näytelmän muunnoksesta, jotka ovat olleet suosituimpia ja niitä on esitetty Halloweenin ja Joulun välillä pubeissa ja toreilla ym. Tämän päivän 'Halloween' -perinne ovelta ovelle kiertävine lapsineen on etäistä sukua tälle aikuisten perinteelle.

Parhaimmillaan yhden ja saman näytelmän muunnosta on esitetty samaan aikaan sadoissa eri paikoissa kussakin omalla tavallaan, paikallisin muunnoksin, jolloin mukana on ollut myös paikallisia hahmoja.

     *     *     *

Näytelmässä on aina tietty kaava, joka lähinnä sattumalta tuli tähänkin luonnokseen mukaan:

1. esittelevä prologi (esim. Joulupukki tässä roolissa)

2. haaste joka kohdataan (esim. turkkilainen ritari haastaa Pyhän Yrjön mittelöön)

3. miekkataistelu sankarin ja vastustajan välillä

4. jompi kumpi kuolee

5. Tohtori tuodaan paikalle herättääkseen kuolleen henkiin

6. Tohtori ei suostu niin vain ilmaiseksi tekemään tehtävää, joten
sitä varten kerätään rahaa yleisöltä.

(7. Yleisön houkuttelemiseksi lavalle voidaan tuoda myös muita kiinnostavia hahmoja.)

8. lopuksi lauletaan joululaulu

     *     *     *

[Huom! Kansannäytelmän asetelma käännetty päälaelleen. Pukki joka ei ole osallistunut varsinaiseen näytelmään onkin nyt päähenkilö.]

Kohtaus 1.

Joulupukki kävelee kelloa kilkuttaen ja houkuttelee ihmisiä mukaansa. Huutaa: Ho-ho-ho. Heittelee lahjoja ja karkkeja ihmisille. 

[Itse Beelsebubi haastaa Pukin, ei mikään tavallinen pakana, turkkilainen tms.]

Kuva: Amazon.co.uk
Kohtaus 2.

Joulupukki pysähtyy ovelle ja soittaa ovikelloa. Joku tulee avaamaan. Samassa Joulupukin takaa ryntää kuin tyhjästä Beelsebubi, joka lyö pukkia mailalla päähän. Pukki hieman pökertyy, yrittää suojata käsillään. Beelsebubi työntää pukin puuta vasten ja alkaa naulta häntä puuhun. Veri roiskuu pukin käsistä. Pukki vain nauraa ja huutaa edelleen: Ho-ho-ho. Sitten Beelsebubi katoaa yhtä nopeasti kuin oli ilmestynyt. Pukki on hetken aikaa paikallaan, roikkuu ristillä.

Kohtaus 3.

Joulupukki repäisee kätensä irti, ja alkaa kertoa, miten on lentänyt 8:lla porolla Pohjoisnavalta sinne missä on keskellä katua (Hämeentiellä). Sadattelee sitä, että hänen valehdellaan asuvan Korvatunturilla. Tyhmäkin tietää, ettei se ole totta. 

Kertoo myös että - niin kuin jokainen huomaa - että näyttelee nyt pukkia, mutta tekoparran alla on oikea parta. On oikeastikin pukki. Parempi kuitenkin vain esittää.

Jos lapsia paikalla, kysyy uskovatko pukkiin. Sanoo ettei tarvitse uskoa, sillä tässä pukki on. Antaa lapselle OIKEAN lahjan. Tai kysyy mitä haluaa: voi mennä hakemaan sen PRISMASTA tai CITYMARKETISTA. Kauppiaalla on hyvä sydän ja pukin ystävä.

[Taistelu jossa Pukki kuolee, mutta Lääkäri saapuu sopivasti Pukin sivupersoonana paikalle.]

Kohtaus 4.

Beelsebubi ryntää uudelleen pukin kimppuun - ja iskee hänet tällä kertaa maahan. Beelsebubi on jälleen kadonnut yhtä nopeasti kuin on ilmestynyt. Vain puukottaa vaivihkaa selkään. Pukki sätkii maassa ja tekee kuolemaa - ja makaa sitten minuutin kuolleena.

Tämän jälkeen pukki vaihtaa roolia ja muuttuu Lääkäriksi. Lääkäri kysyy pukilta mikä on vointi ja pukki sanoo, että vähän heikko olo. Lääkäri sanoo voivansa herättää pukin henkiin, jos tämä haluaa. No, voisit herättää pukin henkiin. On tässä vähän vielä hommia.

[Pukki vaatii korvausta siitä, että joulu saadaan aikaan tänäkin vuonna, eikä se kuoleudu jo Halloweeniin.]

Kohtaus 5.

Lääkärin monologi, jossa hän kertoo mitä kaikkia ihmeellisiä asioita hän osaa, kun hallitsee mystisen nykyteknologian ja on kaikki mahdollinen varallisuus tms käytössä. Pukinkin herättää henkiin vain maksua vastaan. Välillä siirtyminen pukin rooliin. Vaatii lahjoja itselleen. Arvostelee yleisöä siitä, että ovat unohtaneet olla kilttejä ja antaa myös pukille lahjoja tai muuten pukki suuttuu ja voi heittäytyä hirviömäiseksi. Tarvitsee myös rahaa että saa herätettyä itsensä henkiin.

Pukilla pussi kädessä, jota tarjoilee ihmisille… Manaa jos eivät anna mitään. Heittää toisesta pussista karkkeja ympäriinsä.

Kertoo että Pohjoisnavalle on taas saapunut miljoonia ja taas miljoonia kirjeitä ja parempi olisi vaikuttaa asiaan, kun vielä voi. Muuten jää jouluna ilman… Antakaa nyt jumalauta jotain, muuten mä kuolen.

Kohtaus 6.

Kertoo olevansa jopa pyhimys, sillä julistettiin sellaiseksi 400 -luvulla. Tosin sanoo ettei tehnyt mitään ihmeellistä. Kunhan pudotteli kultakolikoita erään perheen savupiipusta sisään, mistä ne putoilivat kuivumassa oleviin sukkiin. 

Miehellä oli kolme tytärtä, jotka täytyi naittaa, mutta hänellä ei ollut varaa myötäjäisiin. Pyhä Nikolaus alias Joulupukki auttoi nuoria naisia, jotta heidän ei olisi täytynyt ryhtyä prostituoiduiksi. Ja muutenkin hän auttoi köyhiä...

Kohtaus 7.

Pukkia esittänyt Joulupukki muuttuu tavalliseksi ihmiseksi - ja astuu muina miehinä rappuun ystäviensä kanssa.  Kaikki laulavat jotain joululaulua.


Jouluchannel. Joulupukki valkoparta.
Youtube

     *     *      *

Niin, lupasin ystävälleni tehdä meille Halloweeniksi kauhukuvaelman tms. Tässä se nyt sitten on

Lähteitä

Mummers play. Wikipedia

Historical Database of Folk Play Scripts. Compiled by Peter Millington

Folk Play Research Home Page. Traditional Drama Research Group

Beelzebub. Catholic Encyclopedia

Father Christmas. Wikipedia

Santa Claus. Wikipedia

Saint Nicholas. Wikipedia

Saint George. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti