tiistai 6. syyskuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 752 Mummer's plays eli miten Joulupukki kohtasi Pyhän Yrjön


Uskonnollisten mysteerinäytelmien rinnalle Iso-Britanniassa ja Irlannissa syntyivät kansannäytelmät (mummer's plays).

Näitä kansanäytelmiä, jotka muistuttavat suomalaisia 'Tiernapoikia', jotka uskonpuhdistuksen jälkeen jalkautettiin kirkkojen ulkopuolelle, esitetään edelleen ympäri saarivaltakuntia pubeissa, toreilla ja tavarataloissa ja missä milloinkin.

     *    *    *

Esitysajankohdat vaihtelevat Halloweenista aina Jouluun asti, joten Joulupukin asuineen voi kaivaa esiin varastosta jo loka-marraskuun vaihteessa.

Suosittelisin kuitenkin jonkinasteista innovatiivisuutta näytelmien tai kuvaelmien esittämisessä.

    *     *     *Näytelmän hahmoina Joulupukin lisäksi ovat yleensä Pyhä Yrjö, joka ei suinkaan aina taistele Lohikäärmettä vastaan. Sen sijaan hän vastustaa näkymätöntä Beelsebubia ja taistelee uskonsa puolesta turkkilaista ritaria (ja ehkä tänä päivänä venäläistä kasakkaa tms) vastaan.

Taistelun voittaa AINA yllätyksettömästi Pyhä Yrjö, joten yllätysmomenttina tietysti voisi olla, että Yrjö saa köniinsä. Lisäksi näkymättömästi Beesebubista voisi tehdä näkyvän monsterin, mikä TODELLA sopisi Halloween-kuvaelmaan tai -näytelmään.

     *     *     *

Olinpa unohtaa... Kansannäytelmän tärkein hahmo on kuitenkin vielä mainitsematta ja se on Lääkäri, joka saattaa tuntua oudolta. Lääkäri on tietysti maan päälle jalkautunut Jeesus, joka demonstraationomaisesti herättää Pyhän Yrjön tappaman turkkilaisen henkiin - ja osoittaa sillä tavallan voimansa niin maan päällä kuin taivaissa.

Itse aion, noin alustavasti arvioituna, keskittyä Joulupukkiin ja Beelsebubiin, jotka ottavat toisistaan mittaa. Kummatkin ovat hahmoja, jotka eivät tavallisesti esiinny varsinaisessa esityksessä ollenkaan...

Lähteitä:

Mummers play. Wikipedia

A Merry Mumming Morris Christmas. YouTube

Folk Play Research Home Page. Traditional Drama Research Group

Mumming Play (Ravensbourne Christmas Champions). YouTube

Historical Database of Folk Play Scripts. Compiled by Peter Millington

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti