maanantai 31. lokakuuta 2016

Koski: "Joulupukin jalanjäljillä" (2011)


Untamo-karhu on saanut kaikilta joulun ohi nukkuvilta määräyksen ottaa selvää joulusta ja juhlan päähenkilöstä, joulupukista. Lähes kaksikymmenpäinen tonttujoukko marssii nyt esiin ja vastaa tietämättömän karhun kysymyksiin. Mistä joulupukki on tullut? Mitkä ovat joulupukin porojen nimet? Miten pukki viettää kesän? Miten tontut saavat alkunsa ja miten vanhoiksi ne voivat elää?

Lisäksi kirjassa selviävät joulupukin monet ilmenemismuodot eri maissa, joulunviettotavat meillä ja muualla aina adventtiajasta loppiaiseen sekä jouluperinteet ennen ja nyt. Leppoisasti kirjoitetun asiatekstin oheen on ripoteltu monenmoista pikkukivaa - mm. 1900-luvun alun joululehdistä poimittuja puhteita ja kompia aattoillan ratoksi sekä nykynuorta hymyilyttäviä valistuksen sanoja. Veikeä piirroskuvitus on Mika Kolehmaisen käsialaa. Nostalgista joulutunnelmaa huokuvaa teosta kuvittavat myös entisajan joulukortit, vanhat valokuvat, kiiltokuvat, joululehdet ja muu jouluaiheinen kuvamateriaali.

Viihdyttävä, pitkäikäinen ja takuulla yllättävääkin tietoa tarjoava tietoteos perheen nuorille sekä kaikille jouluihmisille! (Takakansi)

    *     *     *

Eri kustantajilla tuntuu olevan omia joulun tietokirjojaan. Tämän kirjan tilasi Karisto tietokirjailija-informaatikko Merki Koskelta. Ja painos myytiin nopeasti loppun kirjakerhon kautta.

Tätäkin lukiessa tulee mieleen että suomalaisesta joulusta ei taida olla sellaista kaiken kattavaa pläjäystä. Tosin aihe on tietysti äärimmäisen vaativa ja yhdeltä ihmiseltä sellaisen tekemiseen kuluisi varovaisesti arvioiden yksi elämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti