perjantai 25. marraskuuta 2016

Autio: "Paperisudet" (2005)


Jokainen päivä koulussa on Sallalle pieni taistelu. Pomo, Tuuliviiri, Kauhukakara ja Miljoonakala muodostavat rääväsuisen tyttöporukan, jonka silmätikkuna on erityisesti Salla, mutta myös tämän paras kaveri Aletta, joka on muuttanut paikkakunnalle etelästä. Tilanteesta on vaikea puhua edes kahdestaan. Pienin askelin Salla ja Aletta alkavat uskoa itseensä ja siihen, että he voivat muodostaa oman vahvan porukan, joka ei piittaa kiusaajista.

"Paperisudet" (2005) on vakava mutta lohdullinen tarina koulukiusaamisesta. Maria Autio kuvaa harvinaisen uskottavasti julmaa koulumaailmaa, jonka pelisäännöistä sekä vanhemmat että opettajat ovat usein tietämättömiä (Takakansi)

     *     *     *

Maria Autio kuvaa kirjassa "Paperisudet" (2005) uskottavasti sitä, millä tavoin ryhmiä koulussa syntyy, miten ryhmät ottavat ja miten niistä lähtee jäseniä.

Lähtötilanne on tyypillinen suomalaisessa - ja yleisimminkin länsimaisessa - kulttuurissa. Salla muuttaa muualta Suomesta Rovaniemelle, mistä syntyy hänelle ongelma. Miten päästä mukaan luokan sisällä ja koulussa muotoutuneisiin ryhmiin tai edes juttuun muiden ihmisten kanssa?

Ysi-luokassa jossa ihmiset ovat pitkään olleet yhdessä on vaikea päästä sisään ryhmiin, ja se on Sallallekin kaikkea muuta kuin helppoa. Sen sijaan hän ensin ystävystyy koulun pihalla Aletta -nimisen rinnakkaisluokan tytön kanssa, joka hänkin on muuttanut muualta.

Muutaman kerran heidän joukkoonsa lyöttäytyy viikkokausiksi Tuuli (Tuuliviiri), joka kuitenkin kuuluu Iran (Pomo) ryhmään, joka on ottanut tehtäväkseen viihdyttää itseään muiden kustannuksella.

    *    *     *

Aletta kyllästyy tilanteeseen oman luokkansa sisällä, ja päättää kadota vähäksi aikaa, mikä käynnistää kiinnostavan prosessin. Isoisänsä mökkipaikkakunnalla, ei kovin kaukana Rovaniemestä, Aletta viettää aikaansa - joitain päiviä, ehkä viikon - Roosan ja Vilman sekä Kain kanssa, joiden kanssa Alettalla ei ole ongelmia. Aletta kutsuu viikonloppuna Sallankin mukaan, mistä kehkeytyy uudenlainen kaveriporukka, joka viettää vapaa-aikaa keskenään.

Salla ja Aletta keksivät Rovaniemelle palattuaan järjestää bileet huvipuisto Joululinnassa, ja heidän joukkoonsa lyöttäytyy aina vain enemmän nuoria myös omasta koulusta.

Lopulta yhteenotto Pomon jengin kanssa on väistämätön, mutta Pomo ja hänen apurinsa Kaisa, Mia ja myös Tuuli eivät pysty haastamaan Sallaa ja Alettaa, sillä nämä eivät ole enää millään tavoin riippuvaisia heistä niin kuin luokkayhteisössä.

    *     *    *

Asetelma luokassa on kääntynyt kiinnostavalla tavalla päälaelleen. Salla miettii, haluaako hän olla enää tekemisissä Tuuli kanssa, joka oli hänet vuoden aikana kahteen kertaan jättänyt ja pettänyt, hylännyt Pomon porukan takia.

Tuuli joutuu 9-luokan viime kuukausiksi ja viikoiksi asemaan, jossa Salla oli ollut ennen häntä. Onko Tuulista itsestään tullut nyt kiusattu? Jos asian haluaa nähdä siinä valossa, mutta oman tilanteensa Tuuli oli aiheuttanut ihan itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti