maanantai 28. marraskuuta 2016

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 384 Millainen on 2020 -luvun kirjasto?

CC by  Mimmi L. 
Kirjasto muuttuu, mutta muuttuuko parempaan suuntaan, kuntalaisten kannalta katsottuna?

Oululainen informaatikko Markus Rytinki julkaisutti kevyen keskustelukirjoituksen sunnuntain 27.11. Helsingin Sanomissa.

     *    *     *

Olemme perusasioiden äärellä. Mikä on kirja, ja ennen muuta, mitä kirja pitää sisällään. Kaunokirjat kertovat tarinoita ja fyysinen kirja on vain yksi muoto, mikä kertomukselle on annettu.

Yhtä hyvin tarinoita voi kertoa esimerkiksi nuotiotulen tai takkatulen äärellä, aivan omasta päästä tai sellaisia tarinoita, joita on kuullut aina kerrottavan.

Yhtä hyvin tarinan fyysisenä talletusmuotona voi olla myös CD / DVD tai se voi olla internetin kautta saatavissa oleva ääni- tai e-kirja.

     *    *     *

Itse pidän siitä, että teksteissä ovat ns. subtekstit mukana. Ja ne ovat mukana silloin kun tekstiä, joka luetaan ääneen tai sitä esitetään draaman keinoin.

 - - - - - - - - - - - - - - -

Lisäys 29.11,

Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto kommentoi Markus Rytingin kirjoitusta tänään 29.11. niinikään Helsingin Sanomissa.

"[Kirjaston] tehtäviä ovat muun muassa ­
1) lukutaidon ja lukemisen edistäminen, 
2) tietopalvelun ja opastuksen tarjoaminen sekä 
3) pääsyn tarjoaminen aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin.

Yksi tehtävä on 4) tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalais­toimintaan. 

Kirjastojen halutaan myös 5) edistävän aktiivisesti yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua, mikä korostaa kirjastojen roolia demokratian ylläpitämisessä.

Kirjastot käärivät parhaillaan hihojaan muuttaakseen tulevat lakisääteiset tehtävänsä vaikuttaviksi teoiksi kukin omassa ­ympäristössään. Samansuuntaista haastetta tarjoaa 6) koulujen tukeminen ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttamisessa tai pioneeritoiminta kuntien osallisuushankkeissa."

Uuden kirjastolain tavoitteet yleisille kirjastoille ovat ylitsevuotavaisen runsaita ja hyperoptimistisia, missä on tehtävää Suomen pienipalkkaisimmalle akateemisesti koulutettujen ryhmälle. 2000 euron kuukausipalkallahan sitä tukee kouluja kiljuen niiden oppimisen kehittämisessä.

Linkki:

Onko kirjasto pian kirja- ja rautakaupan yhdistelmä? Lainaamotoiminta hämärtää yleisten kirjastojen ydinosaamista: tiedon välittämistä ja taideteosten – erityisesti kirjallisuuden – hallinnointia ja saataville saattamista. By Markus Rytinki, informaatikko, tohtorikoulutettava, Oulun yliopisto. Helsingin Sanomat / Mielipide 27.11.2016

Kirjaston painopiste on sivistyksessä. By Tuula Haavisto, kirjastotoimenjohtaja Helsingin kaupunginkirjasto. Helsingin Sanomat / Mielipide 29.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti