tiistai 22. marraskuuta 2016

Küchen: "Perhosen lento" (2002)


Kirja kertoo Ei-missään pikkukaupungin ylä-asteen luokasta 9B, joka on kaikkien mielestä koulun mukavin ja kunnollisin luokka. Kirja näyttää totuuden luokasta, joka on kaikkea muuta kuin mukava. Oman tarinansa kertovat suosittu Elsa Marie, näkymätön Madeleine ja omapäinen Riina.

Kirjassa on parasta se, että asioita ei sievistellä ja ne kerrotaan selvästi. Suosittelen! (Kirjasampo / Sivupiiri)

     *     *    *

Hieman kaoottisen tuntuinen kirja, sillä henkilöitä ja näkökulmia vilisee sikin sokin, mutta kokonaisuus on kiinnostava. Kirja oli ilmestymisensä aikoihin vuonna 2000 Ruotsissa 'August' -palkintoehdokkaana.

Samalla luokalla Nobon kunnan 9B -luokkalla on taustoiltaan hyvin erilaisia lapsia. Päähenkilö Elsa Marie on varakkaan perheen, kaunis ja suosittu 16-vuotias tytär. Hyvä uimari. Madeleine on puolestaan hänen vastakohtansa. Ei niin kovin muita nuoria viehättävä, syrjäänvetäytyvä ja kateellinenkin muille mm. Elsa Marien poikaystävästä, johon hänkin on ihastunut. Tosin niin myös Riina ja kai monet muutkin.

Madeleine on tietysti näillä ominaisuuksillaan sellainen, joka joutuu helposti kiusatuksi ja vastaavasti Elsa Marie kiusaajaksi, vaikka ei välttämättä tahallaan. Naurettavalle helposti nauretaan - ja hän voi kokea sen naurunalaiseksi joutumisena.

Toisaalta Madeleine ei ollut ainoa, jonka kanssa Elsa Marie ei ollut juuri tekemisissä. Niitä olivat myös Frida ja Caroline ym. Nuoret olivat jakaantuneet siten ryhmiin. Ja monella oli omituisuuksia, joihin kiinnitettiin huomiota, myös Elsa Mariella, mutta hän ei piitannut huomautteluista tms.

Elsa Marien ystävä Riina oli langanlaiha anoreetikko ja rokkari sekä Majan kasvissyönti ja luonnonsuojelu herätti huomiota ym. Kaverukset Elsa Marie, Riina ja Maja tykittävät jatkuvasti toisilleen siinä, missä muillekin. Kova sanailu kuuluu nuorten elämään.

    *     *     *

Kirjan suurin käänne on aivan sen lopussa, jossa Madeleine tekee kaikkien yllätykseksi itsemurhan, mihin on mitä ilmeisimmin monia syitä, mutta hän syyttää ja syyllistää siitä Elsa Marieta, mistä aiheutuu tälle paljon ongelmia - ja hän mm. katoaa vähäksi aikaa Lontooseen kesken lukukauden. Elsa Marie ei syyllisty, mutta ei myöskään kiellä, etteivätkö jotkut Madeleine syytökset pitäisi myös paikkaansa. Hän ei kuitenkaan ollut ainoa vaan ennemmin muut olivat ihan samanlaisia kuin hänkin ja yhtä syyllisiä, myös Madeleine itse.

Kaikki kirjan nuoret - niin kuin nuoret yleensäkin - ovat persoonallisuudeltaan hieman häilyviä jopa häiriöisiä, mikä kuuluu tähän kehitysvaiheeseen.

Kun Riina saa tietää, että Elsa  Marie ja Pepsi ovat harrastaneet seksiä, hän jupisee itsekseen "en halua olla, en halua en halua en halua elää en halua olla!" Madeleine ei ollut ainoa, joka otti Madeleine ja Pepsin suhteen raskaasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti