perjantai 25. marraskuuta 2016

Mäki: "Perhoset lentävät matalalla" (2000)


Koistinen on siirtynyt yläasteelle eikä elämä tunnu sujuvan hyvin. Päätä tulee auottua maikoille, muistutuksia kertyy ja kolmen koviksen jengi ei jätä Koistista rauhaan.

Onneksi löytyy kuitenkin lohduttaja, salaperäinen punapää, joka saa Koistisen heti lämpenemään. Sekä tyttö että poika ovat ongelmalapsia, jotka tutustuvat toisensa reksin kanslian edessä. Satunnaisesta kohtaamisesta alkaa ystävyys, joka syvenee vähitellen rakkaudeksi.

Kaveri ottaa yhteen niin opettajien kuin äitinsä kanssa, lyö kaikella mikä esiin sattuu, mutta samalla koskee itseenkin. Nukketeatterin myötä Koistinen jättää hyvästit lapsuudelle, mikä tekee kipeää. Onneksi on tyttöystävä, jota kutsutaan Perhoseksi, paras kaveri, jota haukutaan Heikiksi ja rakas koira, joka haukkuu nimelle Milli.

Tukijoita tarvitaan, sillä yläasteella peli on raakaa ja turpiinsa voi saada monelta taholta. Loppu on sikäli onnellinen, että kaveri jää henkiin. Paljon muuta ei voi luvata. Kirja "Perhoset lentävät matalalla" (2000) on todenmakuinen ja tempaa heti mukaansa. Jatkoa seuraa teoksessa "Maailman tärkein". (Kirjasampo)

     *     *     *

Tampereelle sijoittuva tarina, jossa Tullin jengi Timukki, Änkky ja Anekauppias terrorisoivat yläkoulussa muita. Hanttiin heille panee päähenkilö Koistinen ja hänen kaverinsa Heikki sekä Koistisen tyttöystävä Perhonen.

Koistinen ei ole mikään pulmunen hänkään vaan melkein päivittäin kuljettaa kotiin muikkareita milloin mistäkin, näpistelyistäkin häntä syytetään aiheesta. Heikki on Koistiselle kuin veli. He ovat kehdosta lähtien tunteneet toisensa, mutta Heikki on muuten toista maata kuin Koistinen ja mm. menestyy hyvin koulussa.

Kirjassa keskitytään koululaisryhmien keskiseen välien selvittelyyn. Koistinen nöyryyttää julkisesti rasistista jengiä ja saa tuntea sen nahoissaan. Välienselvittelyt ovat väkivaltaisia puolin ja toisin, mutta kukaan ei onnekseen saa pysyviä vammoja - tai kuole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti