sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Rannela: "Taivaan tuuliin" (2007)


Vaikuttava romaani koulukiusaamisesta ja manipuloinnin mahdista palauttaa mieleen viime vuosien terroriteot ja Myyrmannin pommi-iskun

Kun Auran äiti kuolee tapaturmaisesti, tyttären koko maailma muuttuu: uusi koti, uusi koulu, uusi äiditön elämä. Koulussa Aura joutuu silmätikuksi ja alkaa hakea turvaa erilaisista sankarihahmoista: alkuun voimatyttö Pepistä, lopulta terroristi Ulrike Meinhofista, josta tulee hänen henkinen äitinsä.

Lukioaikana Aura tapaa itseään vanhemman Henrin, joka on Auran tavoin kiinnostunut Meinhofista. Aura uneksii yhteisestä tulevaisuudesta, mutta Henrille Aura on vain väline: hänellä on käyttöä tytön vihalle ja pettymykselle. ”Meitä pelätään, mutta samalla meitä ihaillaan. Meistä tulee sankareita”, uskoo Henri. Ja niin Aura menee entisen koulunsa itsenäisyyspäivän juhlaan mukanaan reppu, jossa on pommi. (Otavan sivusto)

     *     *     *

Vaikuttava ja vakuuttava kirja, joka taustoittaa yhdellä tavalla, yhdestä näkökulmasta kouluväkivaltaa ja kiusaamista. Mitä pidemmälle kirja etenee, sen uskottavuus on kuitenkin yhä suuremmalla koetuksella. Esim. tapa jolla Terhi Rannela kuvaa "Taivaan tuuliin" (2007) -teoksessa manipulointia ja sitä miten ideologiat vaikuttavat ihmisten mieliin, ei tunnu järin uskottavalta.

18-vuotiaan Auran 3-kymppistä poikaystävää Henria demonisoidaan ja hänestä tehdään kirjan pahis. Ei Auraa tarvinnut manipuloida mihinkään, jos hän oli sellainen ja kehittyi sellaiseksi niin kuin kirjassa on kuvattu. Vakka vain löysi kantensa, ei sen enempää.

On vaikea uskoa, että sellaisesta nuoresta naisesta kuin Aura olisi tullut itsemurhaiskun tekijää, niin kuin kirjassa on kuvattu. Itse tapahtuma ehkä on uskottava, jotain tällaista voi tapahtua, mutta tekijä on toisenlainen.

    *     *     *

Tämän nuortenkirjan punaisena lankana on ajatus siitä, miten koulukiusatusta ja epäoikeudenmukaista kohtelua saaneesta lapsesta ja nuoresta voi kehittyä koulusurmaaja. Ja juuri kirjan ilmestymisen aikoihin tällaisia tapauksia sattui parikin Suomessa, ja jälkiviisastellen on helppo sanoa, että kohtelulla koulussa ja yleensä elämässä ja koulusurmilla on varmasti yhteytensä. Silti kyse oli vain yksittäisistä tapauksista.

Auran elämä ei ole umpikujassa niin kuin tunnetuilla koulusurmaajilla vaan hänen asiansa ovat joka suhteessa kunnossa. Ainoa riskitekijä on hänen omaksumansa äärivasemmistolainen ideologia ja poikaystävä, joka kannattaa samaa suuntausta. Riittävätkö nämä siihen, että nuori nainen päättää räjäyttää itsensä entisessä alakoulussaan? En oikein usko siihen.

Auralla ei ole esimerkiksi mitään syytä kostaa enää kelleen mitään. Hän teki sen jo kouluaikana, joten hänellä ei ole motiivia teolleen. Uskottavuutta olisi lisännyt, mikäli kohteena olisi ollut joku muu kuin oma vanha koulu, sillä maailmaa vastaanhan Aura selkeästi asettui. Ja mikä olisi voinut edustaa pahaa maailmaa, jota hän vastusti? Vaihtoehtoja on paljon.

    *     *     *

Kirjailijalla on mielessään ns. lonely wolf eli yksinäinen susi -teoria, millä esim. al-Quidan ja Isisin terrorismia ympäri maailmaa on selitetty. Rannela ei kuitenkaan kehitä tätä ajatusta kovin pitkälle. Millaisia yhteyksiä esim. internetin kautta Aura saa luotua? Tätä ei spekuloida millään tavoin. Tai mitkä hänen yhteiskunnalliset tavoitteensa tarkalleen ottaen ovat.

Ideologiansa Aura ammensi edesmenneeltä äidiltään Meeriltä - tai ennemmin äidin kautta -, joka oli terrorismitutkija, mutta ei kuitenkaan terrorismin tukija. Ja äiti tutki 70-luvun saksalaisen terroristin Ulrike Meinhofin toimintaa, mistä Aurakin jo alakoululaisena kiinnostuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti