sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Sandström: "Syöksykierre" (1989)


Kuka nitisti Paulin lemmikin, kääpiöpapukaija Emman? Kuka katkaisi kaulan luokan kaapin päällä komeilevalta tuulihaukalta? 

Pauli sai haukan takia jälki-istuntoa. Paulin elämä on muutenkin poissa raiteiltaan. Ystävyys Sakarin ja Helinän kanssa näyttää olevan lopussa. Kopla vaanii päivittäin, kiusaa ja kiristää. Sitten tapahtuu lopullinen yhteentörmäys Koplan kanssa. (Takakansi)

     *     *     *

Ennen 2000 -lukua nuortenkirjoissa kiusaamista käsiteltiin perinteisesti, mikä tarkoittaa sitä, että kiusaajat olivat väkivaltaisia räyhääjiä. Oli porukka jolla oli johtajansa ja apurinsa, jotka sitten valitsivat heikompia kohteikseen.

Niin edellä esitelty Harri István Mäen "Perhoset lentävät matalalla" (2000) kuin tämä Tuula Sandströmin "Syöksykierre" (1989) ovat tällaista perinteistä koulukiusaamista ja vielä varsin rouvilla tavalla käsitteleviä kirjoja. Hahmot ovat liioiteltuja ja stereotyyppisiä.

     *     *     *

"Syöksykierteen" asetelma on samanlainen kuin "Perhoset lentävät matalalla" kirjassa. Voima vaatii parikseen vastavoiman. Kiusaamista ei ole ilman sitä, että on sopiva kohde tai joukko, jotka sopivat kiusaamisen kohteeksi - ja jotka itsekään eivät ole kovin kaukana käytöksensä puolesta kiusaajistaan.

Kummassakin kirjassa pahiksen roolissa on kolmen ryhmä - tässä tapauksessa Kolmen kopla, joilla myös ovat kuvaavat lempinimet Komentaja, Nahkapää ja Punatukka. Ja samalla tavalla kummassakin kirjassa pahikset ovat saman yläkoulun oppilaita kuin kiusatut.

Asetelma ei ole kuitenkaan mustavalkoinen ja vakaa vaan esim. provosointia tapahtuu puolin ja toisin. Suurin osa nuorista on kahden ryhmän välisten välienselvittelyjen ulkopuolella ja toinen ryhmä oikeastaan muotoutuu vasta kiusatun ympärille.

Ja kummankin kertomuksen tarinan käänteessä on tappelu, joka johtaa kiusaamisongelman ainakin tilapäiseen ratkaisuun tilanteessa, jossa ollaan, kun on menty liian pitkälle.

     *      *      *

Jengin vastapuolena on kummassakin tapauksessa ryhmä, johon kuuluu tyttö ja 2-3 poikaa. "Syöksykierteessä" päähenkilön nimi on Pauli ja hänen lisäkseen ryhmään kuuluu Helinä sekä kaksosveljekset Ossi ja Sakari. Ja Pauli on se, joka joutuu Kolmen koplan kynsiin, jonka avuksi muut tulevat.

Tilanne lähinnä Komentajan ja Paulin välillä kehittyy Paulin kannalta yhä tukalammaksi, sillä häntä sekä uhataan että kiristetään - ja pahoinpidellään, eikä hän aluksi kehtaa hakea apua kavereiltaan.

Pauli on itse tietyllä tavalla aloittanut tilanteen eskaloitumisen ilmiannettuaan Kolmen koplan suojeltujen lintujen munien varkaudesta, mistä seurasi sarja kostoja ym.  Tilanne pahenee nopeasti siinä määrin, että Pauli on jopa päästä hengestään, mutta ystäviensä avulla selviää.

Tapahtumapaikkana on niin koululuokka kuin koulun ulkopuolinen maailma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti