maanantai 21. marraskuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 760 Kristillinen kiusaamisen kulttuuri


Turun yliopistosta vuonna 2006 alkanut (koulu)kiusaamisen vastainen Kiva Koulu -kehittämisprojekti ja tutkimushanke on tyypillinen porvarillisen ja keskiluokkaisen tieteen tuote, missä ei nähdä yhteiskunnan väkivaltarakenteita.

Käsitys vallasta on tyypillistä oikeistolaista liturgiaa siitä, miten valta on kykyä alistaa toista, vaikka tämä on vain yksi puoli asiasta, eikä välttämättä edes kovin olennaista.

Tutkijoiden ja kehittäjien yhteiskunnan vähäosaisiin kohdistuvat kielteiset asenteet ja arvostukset pullahtelevat tuon tuostakin esiin, vaikka tasapainotellakin yritetään.

      *     *      *

Aina välillä kiinnitän huomioni heikkoihin signaaleihin, niin kuin tässä tapauksessa. Se saa minut huolestuneeksi.

Uskonpuhdistuksesta lähtien eli Suomen osalta vuodesta 1521 lähtien valtio ja kirkko eivät ole olleet kiinnostuneita huono-osaisimmista - ja tämä tie on kohta kuljettu loppuun.

Protestanttinen, länsimainen kulttuuri on kiusaamisen kulttuuria, mikä tarkoittaa mm. sitä, että on hyväksyttyä, että EU-maissa on jatkuva massatyöttömyys. Valtion ja kirkon pakkokoneistot kyykyttävät köyhiä ihmisiä, joiden etua ne eivät aja ja velvoittavat osallistumaan toimintaansa uhkailulla, kiristyksellä ja monenlaisella manipuloinnilla.

     *     *     *

Kiva Koulu -projektin esittelydioissa kerrotaan, miten koulukiusaajan muotokuva on viime vuosina muuttunut. Enää kiusaaja ei ole samanlainen (kiusattu) räyhääjä vaan yhä useammin hyväosainen, suosittu koululuokkansa vaikuttaja.

Mieleen tulevat 1990-luvun skinheadit, joiden johtajat olivat paikallisen poliittisen ja taloudellisen eliitin lapsia, jotka provosoivat muita mm. Joensuun alueella rasistisiin tekoihin. Itse he välttyivät taitavalla toiminnalla ja suhteidensa avulla mm. rikossyytteiltä.

      *      *     *

Pysähdyin erityisesti yhteen kohtaan Kiva Koulu -projektin sivustolla, missä todettiin, että kiusattujen - luin tätä kohtaa yhä uudelleen - että kiusattujen ei tarvitse muuttua. He tarvitsevat vain lähinnä aikuisten tukea.

Ei tarvitse muuttua? Lapset ja nuoret jotka ovat kiusattuja eivät tarvitse lisää vastustuskykyä (uudenlaista) kiusaamista vastaan? Mitä ihmettä?

Tutkijat ovat enemmän huolissaan kiusaajista kuin kiusatuista, koska nämä ovat heidän ja heidän kaltaistensa omia lapsia. Että sellaista. Vituttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti