tiistai 29. marraskuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 761 Kiusaajan ja kiusatun roolit


Länsimainen kulttuuri on kollektiivisen kiusaamisen kulttuuria, jota monet rakenteet ennen muuta poliisi ja armeija mutta myös koko poliittinen järjestelmä tukevat, joka ruokkii poliittista oikeistolaistumista, jonka äärimuotona on fasismi / kansallissosialismi / uskonnollinen fundamentalismi ym.

Kiusaamisen oikeutus on otettu "Raamatusta" (n. 313) ja Rooman valtakunnan ajoista lähtien ensisijaisia kiusaamisen kohteita ovat olleet "pakanat", ja yleensä toisuskoiset, ennen muuta juutalaiset. Jeesuksen julistamat opit eivät tietysti suoraan oikeuta esim. organisoitua aseellista väkivaltaa muita kansoja vastaan, mutta sen tekee Pyhä Pietari kirjeissään, jotka löytyvät Pyhästä kirjasta.

    *    *     *

Olen viikon aikana lukenut joukon nuorten kirjoja, joissa käsitellään koulukiusaamista, mikä on vahvistanut em. esitettyä näkemystä kulttuurista vielä 2000 -luvulla.

Erityisen ansiokkaasti koulun mutkikkaita ihmissuhteita käsitellään ruotsalaisen Johanna Nilssonin kirjassa "Älä usko, älä toivo, älä rakasta" (1999).

Siinä kiusatun ja kiusaajan roolit tulevat kaikessa monimuoisuudessaan esiin monesta eri näkökulmasta esiin, mm. se, että kiusaajan ja kiusatun roolit tilanteesta toiseen vaihtelevat ja kiusattu usein itse vaikuttaa omaan kiusaamiseensa ja toimii myös itse kiusaajana.

     *     *     *

Jo alakoululaiset ovat taitavia kiusaajia, ne äitien ja isien rakkaan mussukat. Eivätkä vanhemmat osaa arvata mitään millaisia he ovat koulussa ja vapaa-ajalla kodin ulkopuolella.

Kirjassa luokan suosituin ja koulussa parhaiten pärjäävä poika 11-12 -vuotias Peter on organisoinut tehokkaan kiusaamiskoneiston, jonka kohteina eivät ole vain heikot oppilaat vaan myös häntä etevämpi ja lahjakkaampi Hanna.

Tyttö pystyy vaivattomasti kahdenkeskisissä välienselvittelyissä puolustamaan itseään, mutta hän ei voi mitään erikokoisille tyttö- ja poikaporukoille, jotka mobbaavat häntä.

Ehkä hieman yllättäen Hannan samastumiskohteena ovat häntä kiusaavat ryhmät ja tilaisuuden tullen hän on valmis - pelastaakseen oman nahkansa - sivusta seuraamaan Peterin ja hänen apureidensa harjoittamaa julmaa kiusaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti