perjantai 30. joulukuuta 2016

Lumbroso: "Mitä empatia on?" (2015)


Mitä empatia on ja miksi sitä tunnetaan? Monitieteellinen tutkimus selvittää, mitä kehossamme tapahtuu empatian kokemisen aikana. Voiko myös eläin tuntea empatiaa, vai tekeekö juuri tämä kyky ihmisestä ihmisen? (Yle Areena)

     *     *     *

YLE TV1 29.12. KLO 21:00

     *      *     *

Valeria Lumbroson tiededokumentti "Mitä empatia on?" (2015) kehottaa empatiaa kaikkia - ihan kaikkia - kohtaan? Mitä on empatia esimerkiksi terroristeiksi leimattuja ja terroristeja kohtaan? Esim. Suomi tasavaltana hankki itsenäisyytensä mm.terrorismin avulla. Nationalistien on helppo tuntea myötätuntoa tällaisia terroristeja kohtaan. Entä kun kyse on kurdien peshmergoista saati sitten isis-taistelijoista?

Jokaisella ihmisellä on syntyessään samat valmiudet kokea myötätuntoa toisia kohtaan. Joitain kohtaan se voi olla vain muita vaikeampaa. Aggressiiviset ja sotaisat uskonnot ja ideologiat (nationalismi, juutalaisuus, kristinusko, islam, kansallissosialismi ym.) tekevät empatian kokemisen hyvin vaikeaksi. Idän uskonnot ja elämänfilosofiat (kuten konfutselaisuus, taolaisuus, buddhalaisuus) tekevät sen taas helpoksi.

     *     *     *

Helsingissä tapahtui 1900 -luvun alussa toistuvasti terroritekoja, joiden kohteena olivat mm. venäläiset virkamiehet. On vaikea tuntea sympatiaa, saati sitten empatiaa, tällaisia henkilöitä kohtaan, jos ei ole omaksunut nationalistista tapaa ajatella. Miten joku voi olla iloinen siitä, että on vahingoittanut tai tappanut toisen? Siitäkin huolimatta, että esim. suomalaiset poliisit katsoivat läpi sormien tällaisia tekoja.

Ja siitä toisesta ei varmasti tunnu kivalta kuolla, eihän? Hän ei tule siitä iloiseksi. Eikä hän tunne sen jälkeen enää yhtään mitään. Miksi sitä on vaikea tajuta?

Oudommaksi tilanne menee, jos sympatisoija haluaa itse toistaa näkemänsä tai kuulemansa teon. Mitä ihmettä? Eikö ihmisen lajiominaisuus tämänkin tv-dokumentin perusteella ollut kyky tuntea empatiaa?

Uskontojen pyhät kirjat esim. "Toora", "Raamattu" ja "Koraani" kieltävät tappamisen, mutta samalla ne oikeuttavat joidenkin asioiden kokemisen pyhinä. Tällöin uskovainen kytkee kykynsä empatiaan pois päältä ja lähtee vaikkapa ristiretkelle Suomeen 1100 -luvulla tappamaan pakanoita iloisin mielin. Siinä niiden kirjojen ja uskontojen moraali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti