lauantai 17. joulukuuta 2016

Parkkinen: "Canth. Kertomus uuden ajan ihmisistä" (2016)


Minna Canth on 36-vuotias leski ja seitsemän alaikäisen yksinhuoltaja, kun hän kirjoittaa ensimmäisen näytelmänsä. Eletään vuotta 1879. Suuriruhtinaanmaan rahvaasta koulitaan kulttuurikansaa. Vain 7 vuotta aiemmin perustettu Suomalainen Teatteri janoaa kotimaisia näytelmiä − ja kunnianhimoinen Canth kirjoittaa. Émile Zola esikuvanaan hän haluaa tutkia ihmistä luonnontieteilijän täsmällisyydellä, mutta liian tarkasti näkemisellä on seurauksensa. Äkkiä Canth on kohukirjailija, jonka ympärillä pyörivät Ida Aalbergin ja Juhani Ahon kaltaiset voimahahmot − kuin myös hänen kiivaat vastustajansa. (Kannsallisteatterin sivusto)

Näytelmän "Canth" (2016) on kirjoittanut Seppo Parkkinen ja Kansallisteatterille ohjannut Kaisa Korhonen.

     *     *     *

En voi sanoa pitäneeni tästä teatteriproduktiosta. Se oli aivan liian kaoottinen sulateltavaksi yhdeltä istumalta. Dokumentaarista ainesta ei oltu onnistuttu kääntämään draaman kielelle vaan vaikutelmana oli että toisiinsa liittymättömiä ja yhteenkuulumattomia tekstikatkelmia vain juoksutettiin toinen toisensa perään näyttämölle. Ja usein koko päähenkilö Minna Canth hukkui pitkäksi aikaa, vain jonnekin.

Canthin perheestä keskityttiin niihin, jotka kuolivat eli nuorimpaan lapseen ja mieheen, miksi niin? Ja muutenkin kuolema tuntui kiihottavan käsikirjoittajaa samoin kuin homostelu, mikä hieman ärsytti. Täysin epärelevanttia aiheen kannalta.

JATKUU...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti