torstai 1. joulukuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 762 Valta ja sorto


Ne jotka demokratiasta puhuvat ja suitsuttavat sen puolesta unohtavat aina, että demokratia on mekanismi, jonka kautta monia myös sorretaan.

Kun Suomessa on tehty valtiosääntöuudistuksia, ne ovat järjestelmällisesti tähdenneet siihen, että sellaiset hallitukset kuin on Juha Sipilän porvarihallitus saisivat yhä enemmän valtaa ja mahdollisuuksia sortaa suuriakin vähemmistöjä.

Yksi tällainen vuosisatoja sorrettu väestöryhmä on Euroopan viimeinen alkuperäiskansa saamelaiset, joille EU:n soisi luovan alueellisen autonomian suhteessa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Venäjään. Mm. kaivostoiminta uhkaa tuhota laajoja alueita Lapin herkästä luonnosta.

Virallinen historiankirjoitus ei tunne, eikä ole kiinnostunut esimerkiksi tässä tapauksessa saamelaisista, ja siitä mitä valtaväestö on heille tehnyt vuosisatojen aikana esim. luterilaisista Kustaa Vaasan ajoista lähtien. Suomalaiset (ruotsalaiset) ovat esimerkiksi ryöstäneet ja riistäneet talo talolta 1500 -luvulla saamelaisten kotiseutua, mikä kulkee saamelaissuvuissa perimätietona. Ja valtionkirkko on käännyttämisen nimissä tukenut tätä toimintaa.

Parasta mitä Saamenmaalle - ja myös Suomelle - voisi lähitulevaisuudessa tapahtua, on että ne julistettaisiin demilitarisoiduiksi alueiksi, mille haettaisiin tunnustus niin EU:sta kuin Venäjältä sekä muualta maailmasta.

Miekka on
sorron symboli.
Samalla EU käynnistäisi laajamittaisen projektin koko Euroopan riisumiseksi aseista, mikä ajatus on ollut myös EU:n perustamisen taustalla. Hankkeeseen on mahdollista yhdistää anti-hypersodankäynti, jossa muistutetaan siitä, mitä lähihistoriassa 1900 -luvulla ja 2000 -luvun aluassa maailmanpolitiikassa oikein on tapahtunut.

On muistettava esimerkiksi, että vielä 1980 -luvulla Ukraina kokonaisuudessaan oli osa Venäjää tai silloista Neuvostoliittoa. Ja USA pommitti Vietnamin ideologisista ja uskonnollisista syistä melkein maan tasalle ja tappoi miljoonia ihmisiä historian toiseksi suurimmassa joukkomurhassa sitten Pohjois-Amerikan intiaanien lahtaamisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti