maanantai 19. joulukuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 763 Kiusaamista, kiusottelua ja itsepetosta


Suomessa on käyty taas jokavuotinen keskustelu koulukiusaamisesta niin Helsingin Sanomien palstoilla kuin Yle TV1:ssä, ja lopputulos oli sama kuin aina. "Ei ongelmia, homma hanskassa." Silti Suomi on niitä harvoja EU-maita, joissa on 2010 -luvun tuntumassa tehty jopa koulusurmia.

Fyysistä uhkaa 8.-9. -luokkalaisista on kokenut "Kouluterveyskyselyn" (2015) mukaan yli 20 % eli KivaKoulu -projektista huolimatta väkivaltaa on koettu enemmän, vaikka esim. KivaKoulu -guru Christina Salmivalli yrittää selittää jotain muuta. Ja lähes yhtä usein koettu uhka on myös johtanut sen toteutumiseen.

Samaan aikaan nuoret kokevat, että heidän mielipiteitään ei saa luokassa ilmaista yhtä vapaasti kuin aiemmin. Kivaako? Tuskin.

     *     *     *

Huolestuttavaa on myös lukea Kivakoulu -ohjelman "Vanhempien opasta". Sana poliisi vilahtelee oppaassa turhan usein, mutta lastensuojelusta ja yhteistyöstä sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuurialan toimijoiden kannssa (teatteri, kirjasto, museo) ei puhuta mitään.

Opettajan puuttuminen tilanteisiin ja poliisin kanssa suhmurointi ovat osa väkivallan ja kiusaamisen kulttuuria, se on hyvä muistaa. Peli on menetettty, vuorovaikutus on epäonnistunut, kun ei ryhmän toiminnan dynamiikkaan ole onnistuttu vaikuttamaan muilla keinoin.

"Vanhempien oppaan" jotkin sävyt todella kavahduttavat, ja lukija jää miettimään KivaKoulu -ohjelman tekijöiden arvomaailmaa.

"Vaikka tietyt yhteiset piirteet luonnehtivatkin osaa muita kiusaavista lapsista, kiusaamiseen syyllistyvät myös tavalliset lapset ja nuoret, jotka käyttäytyvät ikävästi yhtä ryhmänjäsentä kohtaan – joskus ajattelemattomuuttaan."

Aivan pöyristyttävää leimaamista ja vihjailua. Tällainen edellyttäisi ehdottomasti sitä, että kirjoittajat avaavat ajatusmaailmaansa ja kertovat todella, todella yksityiskohtaisesti mitä oikein tarkoittavat.

Linkki:

Kiva-ohjelma vähensi kiusaamista. By Mikko Puttonen. Helsingin Sanomat 18.12.2016

KiVa Koulu. KiVa (koulukiusaamisen vastainen toimenpideohjelma)

Kouluterveyskysely. THL

Koulusurma. Wikipedia

Koulusurmat Suomessa. Yle.fi / Elävä arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti