torstai 29. joulukuuta 2016

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 767 Ihminen ei ole koskaan tarvinnut uskontoja vaan aivoja


Ihminen ei ole koskaan tarvinnut uskontoja oikeasti mihinkään. Uskon uskontoihin meihin ovat istuttaneet vallanpitäjät ja kirkot viimeisen vajaan 2 000 vuoden aikana. Suomalaiset ovat välttyneet suurten uskontojen haitallisilta vaikutuksilta aina 1 100 -luvulle asti. Sitä ennen ihmiset ovat vain hakeneet selityksiä asioille ja pyrkineet selviytymään mahdollisimman hyvin luonnon armoilla ja toistensa kanssa erilaisissa oloissa, mistä on syntynyt erilaisia uskomuksia ja käsityksiä.

Alkuperäinen, väitetty pyhyyden kokemus on syntynyt siitä, kun on katsottu valtavaa merta, jonka rannalla Afrikassa asuttiin ihmiskunnan huojuessa perikadon partaalla.  Meri, veden emä, pelasti lajin tuolloin sukupuutolta. Onhan siinä toden totta jotain hyvin merkittävää, eikä merkittävämpää voi ollakaan, mutta samaan aikaan jotain todella, todella proosallista.

Samankaltainen tilanne, mutta toisinpäin, toistui jääkauden jälkeen, kun Eurooppaa, Venäjää ja Pohjois-Amerikkaa asutettiin uudelleen. Ihminen levittäytyi vähitellen maakaistaleille, jotka paljastuivat jäätikön alta ja asuttivat merenrantoja.

Linkki:

Uskonto. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti