keskiviikko 11. tammikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 400 Inhimillinen tekijä

CC by  Mimmi L. 
Elämä pelissä vai elämä haltuun? Näyttelijä Kati Outinen kiertää esiintymässä hoitokodeissa, Minna-Liisa Vesanen vaihtoi Nokian työt pyykkäämiseen ja ex-kansanedustaja Päivi Lipponen tekee nyt hybriditöitä. (Yle Areena)

      *     *     *

Kovapalkkaiset naiset, jotka kuuluvat poliittiseen, taloudelliseen ja kulttuuriseen eliittiin voivat hekin joutua työmarkkinoilla tiukan paikan eteen. Mitä seuraavaksi?

Tuntuu huikealta kuvitella, miten Aki Kaurismäen elokuvien luottonäyttelijä ja Aalto-yliopistom taiteilijaprofessori Kati Outinen 10 vuoden  jälkeen joutuu marssimaan työvoimatoimistoon - ja hänelle tarjotaan lähihoitajakoulutusta. Avoimet työpaikat ovat kaikki sellaisia, joihin hänen taitonsa ja kokemuksensa eivät riitä ja joihin tunnutaan hakevan jonkinlaisia yli-ihmisiä.

Outisen ratkaisu ei ollut yllättävä. Hän päätti työllistää itse itsensä, mihin hänen näyttelijän tietotaitonsa riitti loistavasti. - Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole niillä nuorilla - ja ammatinvaihtajilla -, jotka ovat vastavalmistuneet ja vasta hakeutuvat alalle, jolta työtä ei löydy. Ensi olisi saatava sitä monipuolista kokemusta ja omaa pääomaa start-upia varten.

     *     *     *

Ilmeisesti jokainen ihminen on ainakin jossain määrin oman sukupolvensa ja ikänsä vanki. Teatteritaiteilija Kati Outisen puheesta kalskahti hieman korvaan se, miten hän - ehkei nyt aivan arvostellut mutta totesi -, miten nuoret näyttelijät pitivät 50+ -näyttelijää, opettajaa, alan ammattilaista uhkana itselleen.

Totta toki onkin, että tällaisten huippujen olisi syytä ehkä useammin antaa tilaa sellaisille, jotka eivät ole saaneet samoja mahdollisuuksia kuin he itse ja keskittyä esim. mentoroimaan muita. Ja kyse on lisäksi toimeentulosta. On toista tulla työmarkkinoille 10 vuoden professorin uran jälkeen kuin rutiköyhänä vastavalmistuneena ja vähäisellä työkokemuksella.

Linkki:

Inhimillinen tekijä. YLE TV1 11.01.2017 (Työelämä murroksessa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti