maanantai 9. tammikuuta 2017

Korhonen: "Sodan murtamat" (2016)


Jatkosodassa yli 15.000 miestä joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sen kauhut jatkoivat elämää perheiden sisällä, kun traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä hoidettavaksi. 350 päivää rintamalla, loppuelämä sodassa – sotilaiden lapsistakin tuli traumaattisia sodan takia. (Yle Areena)

     *     *     *

YLE TV1 KLO 21:30

     *     *      *

Surkeaa että tällaisista dokumenteista ei saada parempia ja ajantasaisempia. Hyökkäyssota ja siihen osallistuminen otetaan edelleen itsestäänselvyytenä, jolle ei ollut eikä ole edes yksilötasolla vaihtoehtoja. Pahoja asennevammoja niin ohjelmantekijöillä kuin sotaan osallistuneilla ja heidän jälkikasvullaan.

Kavahduttavaa ettei sotiminen ja tappaminen sinänsä tuottanut häpeää vaan joutuminen mielisairaalaan siksi, ettei kestänyt sitä mitä näki ja koki.

Positiivista sen sijaan oli, että hetkittäin ohjelmassa tuotiin esiin, miten julmia ja pahoja kaikki ihmiset sotilaina ovat. Tässä suhteessa suomalaiset eivät ole poikkeus. Vai mitä sanotte siitä, että ehkä juuri oma isoisänne tai isoisän isä sitoi yhdessä tovereidensa kanssa venäläisen naissotilaan puuhun ja leikkasi häneltä rinnat? Siinä sitä suomalaisten veljellistä yhteistoimintaa karmeimmillaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti