torstai 5. tammikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 770 Ihmisten maailmankuva. Osa 3. Näkki nättinä rannalla


Luultavasti sellaiset suomalaisesta kansanperinteestä tutut vetiset olennot kuin Näkki ja Vetehinen ovat vanhinta täkäläistä perinnettä.

Miksikö? No, kyse on siitä, miten kaikkialla luonnossa siis myös vedessä ajatellaan olevan henkiä. Niitä on itse asiassa niin paljon, ettei paljon muuta olekaan. Tällaista ajattelua edustavat luonnonuskonnot, joita alkuperäiskansoilla on ollut mm. viimeisen jääkauden n. 9 000 (eaa) jälkeen.

Systeemi toimii näin.

Ihmisiä asuu meren ja järvien rannoilla ja rannat ovat vaarallisia niin aikuisille kuin lapsille. Mitä ajatella siitä? Miten estää lapsia menemästä rantaan, joka houkuttelee heitä? Niin, jo aikojen alussa tiedettiin, että pelkkä kieltäminen vain kannustaa. Tai pelkkä kieltäminen ei riitä vaan se vaatii hyvää tarinaa tuekseen.

Siksi esim. hämäläinen kansanperinne tursuaa tarinoita näkeistä, jotka eri tavoin uhkaavat niin lapsia kuin aikuisia - ja niitä kannattaa välttää.

No, tilannetta helpottaa se, että on mahdollista rukoilla - siis käyttää loitsuja ja taikoja -, ettei Näkki tulisi ja veisi minua. Ja niin kuin aina, yleensä tällaiset temput auttavat, sillä vain harvoinhan sitä lopulta kukaan hukkuu rannalla tai rantavedessä kulkiessaan tai edes veneellä liikkuessa.

Tällaisilla rukouksilla voi olla tehoa kolmella eri tavalla a) ihminen itse haltiana on niin vahva että pystyy maagisilla sanoillaan vaikuttamaan, b) ihminen vaikuttaa veden Emosen kautta Näkkiin tai c) siksi että onnistuu jotenkin vetoamaan Näkkiin itseensä. - Lopulta kaikki palautuu tietysti alkuperäiseen syntytarinaan. Eli ollaan mielen syvimmissä kerroksissa.

    *    *     *

Kun hämäläisenä, ja tällaisia tarinoita lapsena kuulleena, miettii millä tavoin Näkkiä voi puhutella, syntyy perspektiiviä aiheeseen. - Näkiltähän voi kysyä myös kuka sinä olet ja mitä sinä siinä kivellä istut? Ja Näkki vastaa niin kuin vastaa ja näyttää siinä kivellä sellaiselta kuin näyttää.

Linkki:

Synty (mytologia). Wikipedia

Luomiskertomukset. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti