perjantai 6. tammikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 771 Ihmisten maailmankuva. Osa 4. Lastenkirja Merenneito Mirellasta


Merenneidot (ja -miehet) eivät ole kadonnutta kansanperinnettä vaan ne elävät mm. populaarikulttuurin TV-sarjojen ja elokuvien kautta vahvasti. Ennemmin ne ovatkin olleet nosteessa jo pitkään aina tälle 2010 -luvulle asti.

Nuorten "Demi" -lehden keskusteluryhmässä käytiin vuonna 2013 keskustelu 90 -ja 2000-luvun TV-sarjoista, joita oli ollut kaksikin "H20" (2007-2010) ja "Ocean Girl" (1994-1997), molemmat australialaisia. Vastikään TV:ssä on mennyt suosittu spin-off -sarja "Mako Mermaid" (2013). Ja muistissa ovat elokuvat "Splash" (1984), Disneyn "Pieni merenneito" (1989) ja Miyazakin "Ponyo merenrannalla" (2008).

     *    *     *

Tällaiset fiktiiviset, jonkin kirjailijan tai käsikirjoittajan kirjoittamat tarinat, toki poikkeavat perinteisistä kansantarinoista siinä, että niille löytyvät tunnetut ja tiedetyt tekijänsä. Jokainen kirjoja ja sarjakuvia lukeva tietää tarinoiden olevan fantasiaa tai scifiä - ja vain harva vakavissaan uskoo, että tällaiset tarinat voivat mitenkään olla totta. Jokin merenneito-tarinoissa silti kiehtoo poikkeuksellisen paljon monien mieltä, mikä tuskin on silkkaa sattumaa. Eivätkä tarinat useinkaan edes ole kovin kummoisia tarinoina!  

     *     *     *

Kelly McKainin 'Merenneito Mirella' -kirjat ovat suunnattu pienille lapsille, jotka osaavat jo lukea. Esim. "Mirella ja eksynyt pikku valas" (2009) on yksinkertainen kertomus pienestä Mirellasta ja valaasta, jotka kohtaavat merellä ja joutuvat kalastajien saaliiksi. Mirellan onnistuu paeta - ja lopulta vapauttaa valaskin. Avukseen Mirella saa yhden kalastajista, jonka omatunto alkaa kolkuttaa, mikä suututtaa kahta muuta miestä. Myös pikku valaan äiti saapuu paikalle apuun ja monien vaiheiden jälkeen valaat uivat yhdessä merelle. Ja Mirella palaa istumaan rantakivelle yhdessä kahden sisarensa kanssa.

     *     *    *

Kirjan tarinaa on mahdollista toiminnallistaa tai dramatisoida eri tavoin. Alussa kolme siskosta istuskelee rantakivellä. Mirella on ikävystynyt, kun muut vain laulavat ja kampaavat toistensa hiuksia - ja lähtee lopulta pois paikalta.  - Tilannetta voi tutkia hauskalla harjoituksella, jolle on annettu nimi 'Hammertime!'  Eli on moukaroinnin aika, on tehtävä jotain kivaa ja coolia.

Merenneidot repäistään tilanteesta ylös ja pannaan seisomaan kehään - ja taustalla alkaa soida MC Hammerin 'U can't touch this' (1990). Yksi (Mirella) heilauttaa käsiään musiikin tahdissa vasemmalle ja sanoo "Eiii!" Toinen jatkaa heti "Eiii!" jne. Sitten joku sanoo "Takaisinkelaus!!" - ja sama jatkuu toiseen suuntaan. Ja jos siltä tuntuu suuntaa vaihdetaan. - Joku voi kesken aikaa huudahtaa "Mä oon liian hyvä sulle!" ja osoittaa käsillään ketä tahansa kehässä, joka jatkaa liikettä eteenpäin ja joku toinen voi niin halutessaan tehdä saman. Vauhtia on myös mahdollista lisätä sanomalla "Lisää vauhtia!" jolloin skipataan seurraava ja jatketaan sitä seuraavasta. Tai liike on mahdollista hetkeksi pysäyttää sanomalla "Stop!" jolloin KUKA TAHANSA, joka ehtii ensin voi jatkaa... Leikkiä leikitään niin kauan kuin huvittaa ja musiikki jatkuu...

No, hyvä. Lopulta Mirella kuitenkin kyllästyy ja lähtee uimaan yksikseen merelle.

      *     *     *

Merellä on samaan aikaan (1) Mirella, (2) pikku valas, (3) kalastaja tai valaanpyytäjä (joka pyydystää valaita ja merenneitojakin jos sattuu saamaan sellaisen kummajaisen verkkoihinsa) sekä (4) toinen merenneito.

Nyt pelataan 'Impro Bingoa' ja jokaiselle neljälle ryhmässä arvotaan jokin tapa toimia tilanteessa. Vaihtoehtoja on valittu neljä: 1) uinti, 2) kalaparven takaa-ajaminen, 3) itsensä peilaaminen ja 4) puhuminen jollekin toiselle. Alkuperäistä tarinasta viis...

Esim. Mirella ui 'vakaasti kääntyillen', 2. merenneito puhuu toiselle 'piittaamattomasti',kalastaja peilaa itseään 'säikähtäneenä' ja pikku valas ajaa takaa kalaparvea 'etäältä tarkkaillen'. - Kaikki tekevät keskittyneesti omiaan samassa tilassa, ja voivat tietysti kohdata toisensa...

Sitten suoritetaan uusi arvonta bingossa jne. Näin saadaan alkuperäisen kertomuksen toiminnalliseen esittämiseen uusia näkökulmia, jos sitä haluaa.

     *     *     *

Tämän jälkeen siirrytään tekstiin ja yritetään tiivistää tarina muutamaan lyhyeen kohtaukseen, jotka saavat kestää yhteensä 30 sekunttia. 1) aluksi kolme pientä merenneitoa istuu rantakivellä. Mirella on tylsistynyt. 2) Mirella lähtee merelle ja seurailee kalaparvea ja kohtaa pikku valaan. 3) Mirella ja valas jäävät kalastajien verkkoon tai trooliin. 4) Mirellan onnistuu paeta ja hän palaa pelastamaan pikku valaan ja jää uudelleen kiinni. 5) Valasäiti saapuu paikalle ja yhteisvoimin - ja yhden kalastajan avustuksella - Mirella ja pikku valas pääsevät pakoon. 6) Kalastajat joutuvat vedenvaraan, mutta Mirella pelastaa heidät, heidän luvattua parantaa tapansa. 7) Mirella palaa rantakivelle muiden merenneitojen luokse.

Edellinen esitys otetaan vielä uudestaan kokeilemalla roomalaisten käyttämää luonnetyypittelyä (koleerinen, melankolinen, sangiini, flegmaattinen) eri hahmoihin. Esim. Mirella voi olla lähtiessään kiveltä flegmaattinen. Hän vain lähtee ja epämääräisesti vaeltelee sinne tänne etsien kaloja. Tai hän on sangiini ja päättää pyydystää kilon kaloja, vaikka juuri mitään ei ole pitkään aikaan nähty lähimainkaan - ja ui vauhdikkaasti yhä kauemmaksi varmana siitä mitä tekee. Tai hän on melankolinen ja lähtee jahkailun jälkeen hieman vastentahtoisesti kalaparven perään, kun muut vain kampaavat hiuksiaan. Täytyyhän sitä jonkun hankkia ruokaakin. Tai Mirella yrittää käskyttää muita lähtemään mukaansa, mutta muut eivät kuuntele häntä - ja hän suutuspäissään lähtee ensimmäisen kalan perään, jonka näkee edesssään.

     *    *    *

Lopulta monien harjoitusten jälkeen tarina on kenties saatu dramatisoitua - ja kirjoitettua paperille. Nyt osa ryhmää lukee tekstin ääneen - ja muiden tehtävä on esittää se miimisesti.

Panoksia on mahdollista nostaa siten, että esitystä seuraavat voivat välillä pysäyttää esityksen ja kehottaa tekemään asioita hieman toisella tavalla...

Linkki:

Muistaako kukaan Summerin merenneito-sarjaa? (2013)
Merenneitosarjoja ja elokuvia! Suomi24.fi (2008)
Ocean Girl. Wikipedia
H2O (televisiosarja). Wikipedia
Mako Mermaids. Wikipedia
Synty (mytologia). Wikipedia
Luomiskertomukset. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti