torstai 12. tammikuuta 2017

Wright: "Shaun of the Dead! (2004)


Mies päättää palauttaa elämänsä ennalleen mihin kuuluu ex-tyttöystävän hankkiminen takaisin, riitojen sopiminen äidin kanssa ja suhteiden järjestely omassa lähiyhteisössä, jossa kuolleet ovat alkaneet syödä eläviä. (IMDb)

"Shaun of the Dead" (2004) on brittiläinen kauhukomediaelokuva, jonka on ohjannut Edgar Wright. Elokuva on Simon Peggin ja Edgar Wrightin 'Three Flavours Cornetto trilogy' -sarjan ensimmäinen osa. Sarjaan kuuluvat myös elokuvat "Hot Fuzz" (2007) ja "The World's End" (2013). (Wikipedia)

    *     *     *

TÄNÄÄN TV5 KLO 21:00

     *     *     *

Tällaisia elokuvia katsoessa jää miettimään,miksi tällaisia äärimmäisen väkivaltaisia ja "hauskoja" elokuvia tehdään. Tai miksi väkivalta ja huumori sekoitetaan tällä tavoin absurdisti / surrealistisesti yhteen.

Onko ihmisten arjessa olevaa, usein järjestäytynyttä väkivaltaa helpompi kestää, kun TV:stä tai Netflixistä tai muualta katselee tällaista?

Edgar Wrightin "Shaun of the Dead" (2004) ei ole mikä tahansa B- tai C-luokan elokuva vaan omassa genressään kulttimaineen saanut. Mihin tällaisissa elokuvissa kiinnitetään huomiota, mitä kiksejä ne saavat aikaan?

Otetaan esimerkiksi kohtaus Winchester -pubissa, jossa päähenkilö Shaun joutuu tappamaan äitinsä Barbaran kiväärillä siksi, että Barbara on yllättäen muuttunut zombieksi ja on vaaraksi ryhmälle eloonjääneitä, joita zombien laumat ahdistelevat pubin ulkopuolelta.

Missä tahansa tavallisen elämän tilanteessa tällainen ei tietysti tulisi kysymykseen vaan olisi äärimmäisen tuomittavaa. Poikkeustilanteessa arjen logiikka kääntyy kuitenkin päälaelleen. Oikeasti tällaisia tilanteita ei ole eikä tule vaan vaatii "uskoa zombien olemassaoloon", mikä tekee tästä elokuvasta vaarallisen.

Elokuva antaa poliisille ja armeijalle väkivallan monopolin ja oikeutuksen mihin tahansa väkivaltaan, kun kaikki on mahdollista. Ei hyvä. Kaiken lisäksi tavalliset ihmiset voivat ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja alkaa lahdata muita, jotka koetaan uhkaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti