maanantai 6. helmikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 410 Niinistö ei saamelaisten sydämen presidentti?

CC by  Mimmi L. 

Ei ollut yllätys, että presidentti Sauli Niinistön Suomi 100 -juhlavuoden ensimmäinen maakuntavierailu Saamenmaalle oli lähes täydellinen fiasko.

Selkärangaton sotapäällikkö ei maa- ja vesiasioissa suojele saamelaisia vaan EU:n poliittisen ja taloudellisen eliitin oikeuksia Lappiin, sen metsiin, maaperään, lohijokiin ym.

Saamelaiset ovat EU:n intiaaneja, joiden asema on samanlainen kuin kaikilla alkuperäiskansoilla maailmassa eli tilanne on kurja. Esim. Venäjällä alkuperäiskansat ovat kuitenkin saaneet olla jokseenkin rauhassa siksi, että valtiolla ei yksinkertaisesti ole ollut voimavaroja hyödyntää maaperän rikkauksia.

Viimepäivien puhe kaksoiskansalaisuudesta tietyllä tavalla koskee myös saamelaisia, ovathan he vuosituhansien aikana levittäytyneet Suomen ja Skandinavian lisäksi Kuolan niemimaalle Venäjälle, ja Saamenmaan luonnolliset rajat eivät tunne valtakuntien rajoja.

EU:n, Venäjän ja Norjan olisikin tunnustettava saamelaisten oikeus omaan maahansa ja annettava heille EU:n sisällä autonominen asema ja voimavaroja omien elinkeinojensa ja poliittisen järjestelmänsä kehittämiseen heidän omilla ehdoillaan.

     *      *     *

"Pohjoismaat ovat historiallisesti toteuttaneet politiikkaa, joka on tähdännyt saamelaisten kulttuurin tukahduttamiseen koulutusjärjestelmän avulla. 1800 - (2000) -luvu(i)lla maat noudattivat nationalistista ideologiaa, mikä merkitsi mm. saamen kielen kieltämistä kouluissa aina 1960 -luvulle asti." (ILO)


Linkki:

Saamelaisten kansallispäivän kuunnelma. Suomen YK-liitto

Kansallisarkisto ‏(@Kansallisarkist). Seuraa Satavuotiaan Suomen monikulttuuriset kasvot - tilaisuutta suorana verkossa osoitteessa http://arkisto.fi/suora  #saamelaiset #suomi100. Twitter 06.02.2017

Niinistö puhuu saamelaisten kansallispäivän juhlatilaisuudessa.  Suora lähetys SuomiSápmi 100+100 -juhlallisuuksista on katsottavissa Yle Areenasta kello 11.35 alkaen. By Teemu Hallamaa. YLE / Uutiset 06.02.2017

Saamelaiskäräjien varapuheenjohtaja: Suhteet Sipilän hallitukseen huonot. YLE / Uutiset 06.02.2017

Indigenous & Tribal People's Rights in Practice - A Guide to ILO Convention No. 169International Labour Organisation (ILO)

International Day of the World’s Indigenous Peoples Delivering economic and social justice for indigenous and tribal peoples through decent work.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti