torstai 16. helmikuuta 2017

Helander-Relander: "Silde. Saamelaisten myyttejä ja tarinoita" (2006)


"Silde" (2006) sisältää tarinoita, jotka johdattavat elämysnälkäisen lukijan retkelle saamelaiseen myyttiseen maailmaan. Kirjan monijuonteinen sisältö tarjoaa lukijalle mahdollisuuksia vahvojen ja syvällisten elämysten kokemiseen tarinoiden ja symbolisten mielikuvien maailmassa. Myytit auttavat lukijaa laajentamaan nykyistä maailmankatsomustaan ja ajattelutapoja. Silde-tarinat ja kuvat ovat hyvin vetovoimaisia. Kirjan eloisat yksityiskohdat sisältävät paljon asiaa. Kirjan kuvaama todellisuus on ajoittain pelottavien luonnonhenkien ja jumalien armoilla. Silde-kirjan unenomaiset maalaukset ovat iloisia ja tarttuvia ja niiden juuret löytyvät vanhoista kalliopiirroksista. Lukija huomaa omassa kulttuurissaan heijastuksia, joita ei uskonut siellä edes olevan. (Takakansi)

     *     *     *

Vanhat suomalaiset ja saamelaiset kansantarinat muistuttavat toisiaan, mikä osoittaaa, että monet tarinat ovat yhtä ja samaa juurta. Aristotelinen maailmankuva ennen kontaminaatiota kristinuskon kanssa on hyvin samanlainen. Saamelaisten tarinat ovat usein vain vanhempia kuin kantasuomalaisten, jotka ovat tulleet tänne myöhemmin.

Tarinoissa näkyy myös miten kristinusko eri aikoina ja eri suunnista on vaikuttanut ajattelun joihinkin puoliin (katolilaisuus, ortodoksisuus, luterilaisuus, herätysliikkeet).

Saamelaisten tarinoissa eletään usein vielä aikaa ennen kuin peura oli kesytetty laidunnettavaksi poroksi. Ensimmäiset ihmiset pohjoiseen saapuivat jääkauden jälkeen peurojen perästä. Suhteet suurpetoihin olivat rauhanomaiset, eikä susia vainottu tai pidetty vahinkoeläiminä vaan ihminen saattoi jopa toisinaan muuttua sudeksi tai karhuksi.

     *     *     *

Eri paikoille ja asioille olivat omat haltijansa, joille annettiin lahjoja. Kiinnitin erityisesti huomiota siihen, miten vesi ja meri elementtinä on kuulunut myös saamelaisuuteen. Saamelaisten alueet etelässä rajoittuivat Itämereen ja pohjoisessa Jäämereen - ja lisäksi sisämaassa oli mahtava Tenojoki vesistöineen. Monesti revontulienkin alun on ajateltu olevan meressä tai järvessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti