lauantai 11. helmikuuta 2017

Ihalainen (toim.): "Särjetty maa. Tarinoita etelästä ja pohjoisesta" (2015)


Tässä teoksessa kuunnellaan tarinoita Brasiliasta, Kolumbiasta, Mosambikista, Malista, Keniasta, Intiasta, Thaimaasta, Kambodžasta, Indonesiasta, Suomesta ja Saamenmaasta. 

Tarinat kertovat kohtaamisista ja muun muassa maakysymyksiin liittyvistä kohtaloista nykyajassa. Kirjan toimittaja J. K. Ihalainen keräsi osan tarinoista Aasian-matkallaan kesällä 2014. (Takakansi)

     *     *      *

Kirja täynnä kiinnostavia tekstejä, joista kaikki eivät tosin ole tarinoita vaan myös raportointia tilanteista eri paikoissa esim. Thaimaassa, mistä turistit eivät tiedä mitään tai tuskin edes välittävät.

Kirjassa on myös Tere Vadénin fragmenttimainen "Kertomusten kantavuudesta", jossa kerrotaan Suomenkin lehdissä pienenä uutisena kerrotusta Australian aboriginaalien tarinoihin liittyvästä tutkimuksesta, mikä panee mielikuvituksen ja älynystyrät todella liikkeelle.

Suullisena perinteenä sukupolvelta toiselle siirtyneitä tarinoita tutkittaessa on nimittäin paljastunut, että tarinoiden kautta saattaa välittyä jopa 100 000 vuotta vanhaa tietoa menneisyydestä nykypäivään.

Mitä kertovatkaan esim. saamelaista vanhat tarinat esim. heidän ja heidän jälkeen Suomeen muuttaneiden kantasuomalaisten välisestä suhteesta ym. asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti