sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Knutsson: "Pekka Töpöhäntä" (1981)


"Pekka Töpöhäntä" (1981) on ruotsalainen piirroselokuva, jolle tehtiin jatko-osa "Pekka Töpöhäntä Amerikassa" (1985). Elokuvat pohjautuvat Gösta Knutssonin 'Pekka Töpöhäntä' -kirjoihin. (Wikipedia)

     *     *     *

Ruotsalaisen Gösta Knutssonin vuosina 1939 - 1972 kirjoittamat lukuisat 'Pekka Töpöhäntä' -kirjat ovat olleet monen sukupolven suosiossa. Elokuvassa ja elokuvakäsikirjoituksessa "Pekka Töpöhäntä" (1981) kirjailijan polttopisteessä on kirjojen keskeinen aihe kiusaaminen.

Kujan karismaattinen ja komea kingi Monni yrittää monin eri keinoin vahingoittaa Pekkaa ja saada hänet lähtemään kulmiltaan siinä onnistumatta.

Elokuvassa taitavasti kerrotaan, mihin (koulu)kiusaaminen vielä tänä päivänäkin perustuu ja millaista se on.

      *      *      *

Gösta Knutssonin hahmot perustuvat Uppsalassa asuneisiin todellisiin henkilöihin, joihin hän oli tutustunut mm. opiskellessaan paikallisessa ylliopistossa.

Tarinat panevat miettimään, ei niinkään Monnin käytöstä kuin sitä, miten helposti muut kissat lähtevät mukaan kiusaamiseen. Kyseenalaistamatta mitään. Sitähän se pohjoismainen demokratiakin on alusta loppuun asti, erilaisten ja heikoimpien sortamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti