torstai 23. helmikuuta 2017

Kondo: "Konmari. Siivouksen elämänmullistava vaikutus" (2015)


Oletko koskaan siivonnut paikkoja vimmatusti ja huomannut, että kotisi tai työtilasi on pian taas aivan sekaisin? Raivaa nyt uskomattoman tehokkalla KonMari-menetelmällä turhat tavarat pois ja luo kotiisi kestävä järjestys.

Japanilainen Marie Kondo auttaa järjestämään paikat kerralla kuntoon. Turhasta roinasta eroon pääseminen vapauttaa energiaa muuhun kuin tavaroista huolehtimiseen. Samalla kun siivoat, tulet järjestäneeksi asiasi ja menneisyytesi. Saat lisää rohkeutta minimoida elämästä negatiivisia asioita. Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei synny enää koskaan. (Takakansi)

     *     *    *

Tuskin kukaan Suomessa on voinut välttää kuulemasta kuluneen vuoden aikana sanaa "Konmari" (2015) ainakin jossain yhteydessä. Esimerkiksi kirjastoissa Marie Kondon kirja on ollut hittituote ja viime syksynä siitä ilmestyi jo jatko-osakin.

En ole ollut innostunut kirjasta, enkä marittamisen aiheuttamasta hälystä sen kummemmin kuin edellisestä vastaavanlaisesta vuosia kestäneestä kohusta mindfulnessin  ympärillä. Yhtä tyhjän kanssa, mikä ei tietysti tarkoita, etteikö joissain asioissa olisi jotain mieltäkin.

On lähinnä säälittävää ja surullistakin, etteivät suomalaiset - tai Suomen säädyt - ole 1000 -luvun jälkeen osanneet ajatella omilla aivoillaan. Tämähän on suoraa jatkoa perussuomalaisten johtajan Timo Soinin liputtamalle ristiretkelle (perus)suomalaisuuden (tai säädyttömyyden) ytimeen, mikä on suomalaisten henkistä raiskaamista siinä, missä katolilaisuuskin (tai luterilaisuus).

Huvittavaa tässä tietysti on se, että marittajat ja mindfulnessia saarnaavat tekevät riistämisensä ihan itse kuin robotit.

      *      *     *

No, en kiellä, ettei kirjasta olisi reseptikirjana jotain hyötyäkin. Siinä on oivalluksia, jota ongelmatilanteessa on mahdollista soveltaa käytäntöön.

Olen pitkään miettinyt, miten selvitä 20-30 vuoden aikana kertyneestä tavaranpaljoudesta. En ole sinänsä mikään tavaroiden, edes kirjojen keräilijä, mutta en ole osannut hävittää tai poistaa edes mitään aivan tarpeetonta ja turhaa.

Joten olen edennyt, tietämättä mitään marittamisesta, samalla tavoin kuin "Konmari" -reseptikirjassa. Olen jakanut tavaroita teemottaisiin ryhmiin, minkä jälkeen olen vähän kerrassaan yrittänyt saada kokonaisuutta hallintaan. Ja vähitellen tämä marittaminen on alkanut sujua.

Marie Kondon ajatus siitä, että aloitetaan jostain - tai hänen reseptissään vaatteista - on varmasti ihan hyvä ohje. Jostain pitää joka tapauksessa aloittaa ja käydä vaatteet läpi ja kysyä jokaisen vaatekappaleen kohdalla joukko kysymyksiä, mikä tähtää joko ottamiseen tai jättämiseen.

Toisaalta tarpeen ja tilanteen mukaan vaatteita ja muita tavaroita on mahdollista yhdistellä toiminnallisiksi kokonaisuuksiksi. Kaikki jotka jollain tavalla liittyvät toisiinsa muodostavat kokonaisuuden, joka otetaan tai jätetään. Yksinkertaista, työlästä, mutta ratkaisukeskeistä ja lopulta (toivottavasti) tuloksellista toimintaa.

     *     *     *

Esimerkki tavarapaljouden aiheuttamasta järjettömyydestä. Löysin eri paikoista esim. neljä (4) toimintakuntoista pölynimuria. Hyvä. Ne muodostivat yhdessä muiden siivousvälineiden kanssa oman kokonaisuutensa ja lisäksi imurit tietysti muodostivat joukon imureita, joita piti / pitää tarkastella omana ryhmänään.

Jokainen laite, sen hyvät ja huonot puolet, historia, ajateltu tarve ja käyttötarkoitus, on mietittävä läpi. Tavoitteena on että vain yksi (1) jää jäljelle eli se, mitä voi käyttää kaikkeen mahdolliseen ja jonka käyttöikä on mahdollisimman pitkä. - No, esimerkki oli sieltä helpoimmasta päästä, sillä en edes tiennyt tai muistanut, että laitteita oli niin paljon. Yksi niistä oli jostain hamasta edellisestä elämästä ja se oli suuri ja aika raskas Siemens, johon ei enää saanut hankittua uutta letkua. Pois. Vanha Miele, jota olin joskus ajatellut autoimuriksi. Pois. Nykyinen Electrolux. Vetelee viimeisiään. Ja sitten se neljäs, mikä-merkki-se-nyt-sitten-olikaan. Electroluxin osia voi käyttää tämän imurin kanssa ja se on uusi, pieni ja tehokas. Se jää.

Joku saattaa ihmetellä, miksi minulla ylipäätään on niin monta pölynimuria. Hyvä kysymys. Sitä ihmettelin itsekin. Vain yhden eli Siemensin olin ostanut joskus Savonlinnasta, mutta muut olivat tulleet muiden ihmisten mukana. Miele oli esimerkiksi edesmennen isoäitini ja toinen taas äitini epäkäytännöllisenä pitämä eli se johon itse lopulta päädyin.

    *     *     *

Ole viime viikkoina käyttänyt yksinkertaista menetelmää, jolla yritän päästä selvyyteen millaisia astioita tarvitsen ja mitä niille voi tehdä. Olen raivannut kirjahyllystä, jossa ei enää ole kirjoja, kaksi leveää hyllyä tyhjäksi astioille, jotka ovat aina silmieni edessä, kun kuljen ohi, istun tietokoneen ääressä tai katson televisiota. - Nyt ovat vuorossa lasiesineet. Vähän kerrassaan esineet häviävät hyllyltä muuttolaatikkoon  - tai takaisin astiakaappiin - ja vihdoin hylätyt esineet  päätyvät kirpputorille, jonne annan ne. Pinottavat laatikot ovat hyvä välivarasto lähtevälle tavaralle.

Linkit:

KonMari-metodilla elämän kaaos järjestykseen? – "Moni on viimein huomannut elävänsä tavaratulvassa" Japanilaisen Marie Kondon luomasta elämänhallintametodista on tullut kultti, jonka maailmanlaajuinen menestys ei näytä hiipumisen merkkejä. Tutkijan mukaan ilmiö voi tuoda stopin kulutushysterialle. By Minna Rinta-Tassi. Yle / Uutiset 24.10.2016

Tätä mieltä: KonMarin uhrit – kun hittisiivousmetodi ei tuonutkaan onnea. By Essi Myllyoja. Me Naiset 01.05.2016

Mira Ahjoniemi hurahti japanilaiseen siivousmenetelmään. ”KonMari auttoi pääsemään yli ikäkriisistä”. By Annakaisa Vääräniemi. Et-lehti 29.02.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti