keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Mollberg: "Maa on syntinen laulu" (1973)


Maanläheinen, naturalistisesti kuvattu eroottinen ja verenmakuinen tarina nuoresta Martasta, joka ryhtyy pahaenteiseen suhteeseen saamelaisen Oulan kanssa, joka on naistenmies Suomen Lapissa 1940-luvulla. Kun 19-vuotias tyttö tulee raskaaksi, hänen alkoholisoitunut isänsä ajaa Oulan raivoissaan sulaan. (IMDb)

"Maa on syntinen laulu" (1973) on Rauni Mollbergin ohjaama suomalainen elokuva, joka perustuu Timo K. Mukan samannimiseen romaaniin. Elokuvassa käytettiin suurimmaksi osaksi amatöörinäyttelijöitä ja se sai kolme Jussi-palkintoa sekä erikoispalkinnon Locarnon kansainvälisillä elokuva- festivaaleilla. Vaikka elokuvasta on sanottu jopa, että se on arvostetuimpia kotimaisia elokuvia, sitä on myös arvosteltu pelkästään alkuteoksen raa’an ja naturalistisen puolen sisällyttämisestä ja lyyrisen puolen sivuuttamisesta. (Wikipedia)

     *     *     *

Aikoinaan vuoden 2. katsotuin elokuva Suomessa. Vain Jack Nicholsonin tähdittämä "Yksi lensi yli käenpesän" (1973) keräsi elokuvateattereihin enemmän katsojia.

Rauni Mollbergin "Maa on syntinen laulu" on oman aikansa tuote. Saamelaisia kohdeltiin tuolloin avoimen rasistisesti, eikä esimerkiksi kouluissa saanut käyttää omaa kieltä, mikä näkyy tämänkin elokuvan hengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti