sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Repo: "Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen. Osa 3" (2017)


3/10. Kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Anna Paavilainen, tutkija Rita Paqvalén ja Niina Repo puhuvat seksistä kirjoissa. Millaisia suudelmia ja kenen kanssa kirjoissa nykyään muiskitaan?  (Yle Areena)

     *     *     *

YLE TEEMA HUOMENNA 27.2. KLO 22:55

     *     *     *

Olenko outo kun sanon tämän, mutta voiko olla mitään aneemisempaa kuin suomalaisten keskustelu seksistä? Niin tälläkin kertaa, vaikka kohteena olivat kirjat.

Yksi kirja josta keskusteltiin oli Timo K. Mukan "Tabu", jota yllätyksettömästi pidettiin lempeänä, pohjoisena seksisuhteen kuvauksena, jossa kielletyssä suhteessa oli vanha mies ja 13-vuotias Milka. Lähin  vertailukohde oli Vladimir Nabokovin "Lolita".

Keskustelijat olivat lukeneet lisäksi mm. Anna-Leena Härkösen 19-vuotiaana kirjoittaman "Häräntappoaseen".  Niin Mukka kuin Härkönen ovat pohjoisen kirjoittajia. Tälläkään kertaa ei "Kirjojen Suomi" -ohjelmassa oltu huomioitu muuta kuin valtaväestön tarinoita seksistä.

Juha Itkonen kertoi omasta kirjallisesta seksikokemuksestaan 1980 -luvun puolivälistä, jolloin hämeenlinnalaisten koulupoikien keskuudessa kiersi huhu siitä, että Mario Puzon "Kummisedän" alku kannattaa lukea. Ja kannattihan se, Itkosen mielestä.

Viime vuosien kirjoista keskustelussa mainittiin mm. Tommi Kinnusen ikääntyvän, avioliitossa olevan homppelimiehen kuvaus "Neljäntien riesteyksessä" ja Antti Holman päätä patteriin hakkaava homo "Järjestäjässä". Suomen valtavirtaa kiinnostaa vain homous / lesbous tällä hetkellä, mikä ei perinteisessä suomalaisessa yhteiskunnassa koskaan ennen kristinuskoa ollut ongelma. Kristinusko teki heteroseksistäkin ongelman.

Linkki:

Kirjojen Suomi. Yle.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti