maanantai 6. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 779 Sokea munakin löysi kanan - tai jotain sellaista


Helsingin Sanomien toimittajan Saska Saarikosken kirjoitukset eivät vuosikymmenten varrella ole minua juuri innostaneet. Ne ovat tuottaneet liian usein mieleeni mielikuvan puhumaan opettelevasta orangista tms. Siksi en ole niitä enää lukenutkaan, muuta kuin vahingossa.

Viimeisin kolumni eilisestä Hesarista sai minut hetkeksi höristämään korviani. "Sokea munakin oli löytänyt kanan", syntyi päässäni spontaani ajatus.

     *    *    *

"Amerikasta katsoen suomalaiset ovat melkeinpä alkuperäiskansa. Eivätkä ole siinä ihan väärässä." Tästäpä se Ismo Alankokin lauloi laulussaan "Kun Suomi putos puusta" (1990). Kun Suomi putos puusta, kaikki kävi äkkiä. Vielä 1800 -luvun lopulla suurin osa suomalaisista asui puissa. Saamelaiset ajettiin ruotuväen avulla Suomesta yhä pohjoisammaksi Lappiin ja laestadiolaiset iskivät heitä samalla "Raamatulla" päähän.

Martti Luther sai suomalaiset kuvittelemaan, että he ovat osa Eurooppaa ja parempia kuin saamelaiset ja kaikki idässä asuvat kansat. Suomensukuisia kansoja lukuunottamatta. "[E]mme oikeastaan edes kuulu Eurooppaan", kirjoittaa Saarikoski. Niinpä. Siinäpä sitä ristiriitaa kerrakseen.

Suomalaiset tekevät aina ja kaikkensa miellyttääkseen kaikkia lännessä asuvia ja kieltävät oman itäisyytensä, mitä on mahdotonta kiistää itäisen ja pohjoisen sijainnin takia. Niin kuitenkin koko ajan tehdään. Jotain skitsoa.

    *    *     *

Tärkein huomio Saska Saarikosken kolumnissa "Monikulttuurisuus on pienten isänmaallisuutta" on kuitenkin tässä:

"[K]alloja mitanneet saksalaiset kraniologit luokittelivat suomalaiset pyöreäkalloisiin mongoleihin, ei suippokalloisiin arjalaisiin." Siinä sitä märehtimistä puissa roikkuville Suomen miehille ja naisilla, jotka heti maahan pudottuaan tarttuivat aseisiin, joilla alkoivat sohia niin toisiaan kuin  veli venäläistäkin, suurvalta-asemaa havittelevien ruotsalaisten johdolla.

Linkki:

Monikulttuurisuus on pienten isänmaallisuutta. By Saska Saarikoski. Helsingin Sanomat / Kolumni 05.02.2017

Ismo Alanko. Kun Suomi Putos Puusta. YouTube (2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti