keskiviikko 8. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 780 Suomaan asukkaat, suomalaiset orjuuttivat lappalaiset


Jokaisen itseään suomalaisena pitävän kannattaisi kuunnella  Pauliina Feodoroffin "Saamelaisten kansallispäivän kuunnelma" (2017). Näin poistuisivat pahimmat harhaluulot meistä suomalaisista suomalaisina. Emme ole olleet yhtään sen parempia - toisin kuin suomalaiset historiantutkijat ja historian oppikirjat väittävät - kuin venäläiset tai eurooppalaiset.

Myös täällä on ollut orjuus yleisesti käytössä - ja ne joita on pidetty orjina, ovat olleet saamelaiset, joita jossain vaiheessa alettiin kutsua lappalaisiksi. Vielä 1300 -luvun lopulla eli rautakauden lopulla saamelaisia asui niinkin etelässä kuin Hämeessä.

    *    *     *

Kaiken kukkuraksi juuri saamelaiset olivat alueen alkuperäisiä asukkaita, joilta kaskiviljelyä harjoittavat Suomaan asukkaat, sittemmin suomalaiset, vähän kerrassaan riistivät kaiken maan.

Pitkään kansojen välillä oli hiljainen sopimus rauhanomaisesta rinnakkainolosta, mutta Suomaan asukkaat, suomalaiset, jotka viettävät 100 -vuotisen itsenäisyytensä juhlavuotta, rikkoivat tämän kenties jopa tuhansia vuosia kestäneen sopimuksen.

Vielä vuonna 2017, tänä vuonna, 90 % valtion, Suomen tasavallan, omistamista maista on ns. saamelaisalueilla, mikä kertoo paljon siitä, mikä on suomalaisten oikeutus Lappiin. Sitä ei oikeastaan ole. Suomalaisena olisinkin hyvin huolissani siitä, millä tavoin tämä asia saadaan kunniallisesti ja oikeudenmukaisesti hoidettua kenties YK:n avustuksella.

     *    *    *

Koskaan ei ole liian myöhäistä saada oikeutta asialleen, eihän murhakaan vanhene koskaan. Ja murhiakin Saamen maan valtaukseen perimätiedon mukaan liittyy, ainakin vielä 1500 -luvulla. Tällöin Ruotsi oli jo siirtynyt Martti Lutherin aikaan, jolloin myös katoliset kirkot ryövättiin ja omaisuus siirtyi valtiolle.

Feodoroff toteaa kuunnelmassaan, että suomalaiset ovat suhtautuneet tähän kaikkeen kuin kysymys olisi jostain kulttuurievoluutiosta, jolle ei voi mitään. Asiat vain tapahtuvat. Mutta onko todella niin? Kukaan ei ole tehnyt mitään? Kukaan ei esimerkiksi ole halunnut ryhtyä luterilaiseksi vaan kaikki vain on tapahtunut jotenkin mystisesti?

Linkki:

Pauliina Feodoroff. Saamelaisten kansallispäivän kuunnelma. YK-liitto 06.02.2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti