maanantai 13. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 783. "Aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus"


Suomi sai uuden Kirjastolain, josta on vaikea ottaa selvää, mitä lainsäätäjät loppujen lopuksi oikein haluavat. Se ei käy ilmi myöskään hallituksen esityksestä, jossa lakia käsitellään laajemmin kuin itse lakitekstissä. Sitä eivät tunnu tarkalleen tietävän myöskään tahot, jotka antoivat laista lausuntonsa. Jotain perin hämärää siinä on niin kuin kaikessa mitä nykyinen porvarihallitus tekee.

     *     *     *

Jotain kafkamaista. Jotkut ovat sitä mieltä, että kirjastojen on reagoitava nopeasti etenevään digitalisoitumiseen, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Toiset taas ovat nostaneet esille vaatimuksen aktiivisesta kansalaisuudesta, demokratiasta ja sananvapaudesta, mitä ei ole aiemmin korostettu.

    *     *     *

Äidinkielen opettajien liitto (ÄOL) antoi mm. tällaisen lausunnon:

"Kirjastoammattilaisilta esitetään vaadittavan soveltuvaa korkeakoulututkintoa (Laki yleisistä kirjastoista, pykälä 17). Tämä on tärkeä näkökohta myös kouluopetuksen kannalta, toimivathan kirjastonhoitajat ja informaatikot yhä vaativammissa ja monimuotoisemmissa tehtävissä ja vastaavat usein oppilaiden ohjaamisesta opettajien rinnalla erilaisissa opintokokonaisuuksissa."

Jotain tällaista tein itsekin tänään, opettaja seurasi vierestä ja kehui työskentelyäni. Silti kirjastonhoitajat ovat esim. palkkauksellisesti tähtitieteellisen kaukana opettajista. Kukaan ei ole vahingossakaan maininnut, että asiantuntijuudesta voi jotain myös maksaakin - ja että se on kohtuullista. Kirjastonhoitajat ovat tulevaisuudessakin huonoiten palkattu akateemisten ryhmä Suomessa.

Kaiken kukkuraksi minulla on opettajankoulutus ym. tutkintoja. Niitä kuntatyönantaja ei huomioi mitenkään.

Linkki:

Laki yleisistä kirjastoista. OKM 01.01.2017

Kirjastolaki uudistuu -aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus uusia tehtäviä. OPM 10.11.2016

Lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle. ÄOL / Sari Hyytiäinen 27.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti