torstai 16. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 784. Vastasyntynyt on multitaskaaja


Lapsen kyky erottaa äänteitä heikkenee jo 4 kk:n jälkeen lapsen syntymästä, jos hän ei tarvitse niitä omassa kielessään. Uskomatonta mutta totta. Näin väittää norjalaisprofessori Audrey van der Meer tutkimuksessaan.

Vastaavasti pienen lapsen kyky oppia kieliä on periaatteessa rajaton. Tietystikään samaan aikaan on usein mahdotonta opetella 2-3 kieltä enempää. Eivätkä kielet ja niiden rakenteet sekoitu keskenään vaan lapsi voi oppia puhumaan sujuvasti jopa 5:ttä eri kieltä.

Kaikkein kiinnostavin havainto, mihin pysähdyin, on tapa, jolla ainakin pieni lapsi oppii parhaiten eli leikki. Ja epäilen että samaa koskee, minkä ikäistä ihmistä tahansa. Kielen oppiminen luonnollisessa ympäristössään on varmasti kaiken tehokkaan ja syvällisen oppimisen avain, ei lasten, nuorten ja aikuisten istuttaminen koulunpenkillä.

    *    *    *

Pohjoismaisissa hyvinvointiyhteiskunnissa ei panosteta kuitenkaan kaikkein pienimpiin lapsiin. Niitä van der Meerin mukaan voi hoitaa melkein kuka tahansa. Tämä on kuitenkin virhe siksi, että lasten kehityksen eri vaiheissa tarvitaan osaavia varhaiskasvattajia, jotka tunnistavat herkkyyskausia ja oppimisikkunoita, joita koko ajan milloin avautuu ja milloin sulkeutuu...

Linkki:


Oppimisen etsikkoaika alkaa 0-vuotiaasta. By Antti Vanas. Lapsen maailma -lehti 2 / 17

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti