keskiviikko 22. helmikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 419 Kaikki uutiset ovat myös valeuutisia


Yllä oleva otsikko on kommentti Helsingin Sanomien (22.02.) tämän päivän pääkirjoitukseen "Trumpin ilmaisu ui kieleen". Päätoimittaja näet kirjoittaa, että
"(p)erinteisiä journalistisia arvoja kunnioittavien tiedotusvälineiden leimaaminen valeuutismedioiksi edes vitsin varjolla on vaarallista. Se murentaa median uskottavuutta."

Kyllä, mutta juuri siihen ihmisten tulee aktiivisesti pyrkiäkin. On koko ajan kyseenalaistettava, mitä vakavasti otetussa / otettavassa medissa kerrotaan totuutena. Esim. Helsingin Sanomat systemaattisesti esittää vain taloudellisen ja poliittisen eliitin totuuksia. Tarkemmin sanottuna istuvan oikeistopopulistisen hallituksen ja elinkeinoelämän totuuksia.

     *    *    *

Uutisankka
Jokainen 1900 -luvun puolella elänyt muistaa ajan, jolloin Suomessa oli toisenlaistakin julkisuutta. Ei paljon, mutta jonkin verran. Asioita käsiteltiin kriittisesti ja toisista näkökulmista. Nyt tällaista julkisuutta edustavia medioita ei enää ole vaan esim. niin vihreiden kuin vasemmiston hallitsema media on kuin klooni valtavirrasta. Vaihtoehtoista julkisuutta kansalaisille eivät tarjoa myöskään kansalaisjärjestöt ja ay-liike.

On kiinnostava kuvitella tilanne, jossa esim. lapsi-, vanhus- ja vammaisjärjestöillä on oma TV-kanavansa, joka keskittyy asioiden uutisointiin oman jäsenistönsä ja viiteryhmiensä näkökulmasta. Valtakunnan ykkösmedian, mikä se sitten onkaan, tulee - demokratian nimissä - sitoutua siihen, että valtiollisista väkivalta- ja ideologiakoneistoista - ja muusta järjestelmällisestä riistosta - pyritään aktiivisesti ja jossain aikataulussa eroon (valtion kirkko, armeija).

Linkit:

Uutisankka. Wikipedia

Valheenpaljastaja: Varoituslista valemedioista – älä luota näihin sivustoihin. By Johanna Vehkoo.
Yle.fi / 11.01.2017

Trumpin ilmaisu ui kieleen. Helsingin Sanomat / Pääkirjoitus 22.02.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti