keskiviikko 22. helmikuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 420 Helsingin Sanomat: Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias kuoli


Esimerkiksi tämä eilinen uutinen - niin kuin monet, monet muutkin - Helsingin Sanomien uutisista - on valeuutinen. Eikä muuten voisi ollakaan! Uutisten luonteeseen kuuluu, että ne ylläpitävät status quoa, eivät kerro mistään paljon mitään tähdellistä. Osoittavat että valtakunnassa on kaikki hyvin ja kansalaisilla on hyvä tahto ja että suomalaiset ovat aina parhaita kaikessa. Muutamaa sataatuhatta poikkeusta lukuunottamatta.

Sieltä se Iltalehden
mukaan löytyi...
Ja vaivihkaa rivien välistä kerrotaan, miten esim. tänä päivänä oikeistolaisesti ajattelevat ja toimivat ovat fiksua ja filmaattista väkeä ja sitten ovat ne, jotka - niin kuin tässä uutisessa - piilottelevat pahoinpitelemiään tyttöystäviä sängyn alla poliisin saapuessa paikalle.

     *     *     *

Tämä uutinen ei oikeasti ole uutinen vaan nykytarina / urbaanilegenda, jota on kerrottu vuosikymmenet länsimaisessa mediassa vaihtelevissa muodoissa.

Faktaa uutisessa on se, että jotain tällaista on tapahtunut, mutta - entä sitten - miksi tällainen uutinen halutaan saattaa valtakunnan julkisuuteen? Samaan aikaan Suomessa tapahtuu satoja ja taas satoja asioita, jotka paljon perustellummin ovat kertomisen arvoisia. Niistä ei kuitenkaan kerrota mitään.

Kerrotaan vaan sosiaalipornona surullinen tapaus, eikä mitään tapauksen taustoista. Yhtä hyvin toimittaja olisi voinut jättää soittamatta poliisille ja soittaa läheiseen päiväkotiin ja kysyä, mitä lapset ovat tänä aamuna tehneet.

Kenties talitiainen oli lentänyt ikkunaan ja taittanut niskansa ja lapset ovat järjestäneet sille muistotilaisuuden ilman kirkollisia ja uskonnollisia menoja. Se on uutinen se! Lasten vilpitön suru ja ihmettely elämän ja kuoleman äärellä.

Linkit:

Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias kuoli. Helsingin Sanomat / Lyhyesti 21.02.2017

The Bawdy Under the Bed. A vacationing couple staying in a foul-smelling motel room later discover a body hidden under their bed. By David Mikkelson. Snopes.com 21.08.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti