lauantai 25. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 790. Suomi on saamelaisten diktatuuri


– Olen järkyttynyt asiasta. En osannut edes kuvitella tällaista tilannetta, jossa viranomaiset ylenkatsovat paikallisia ja tallovat alueen demokratian jalkojensa alle, Norjan saamelainen Olof Hansen päivittelee.

Norjan ja Suomen hallitukset ja niiden tukemat kansanedustuslaitokset ovat radikaalisti rajaamassa saamelaisten perinteisiä pyyntimuotoja Tenojoella. Matkailukalastus sen sijaan sallitaan edelleen.

Surullista on että Suomessa eduskuntapuolueet ovat 1990 -luvulta lähtien talloneet demokratiaa jalkoihinsa. Kaikkien vähemmistöjen vaikutusmahdollisuuksia on systemaattisesti heikennetty ja vastaavasti hallituksen valtaa on koko ajan kasvatettu.

     *     *     *

2. maailmansodan lopulla Suomi, joka oli natsi-Saksan liittolainen, Suomen ja Saksan keskisissä kähinöissä osallistui Lapin hävittämiseen. Poliittisten johtajien ja armeijan kenraalien neuvottelutaidot olivat tuolloin hieman heikossa hapessa.

Ennen Lapin sotaa vuonna 1944 kolttasaamelaiset siirrettiin Pyhäjoelle, jossa he joutuivat suomalaisten rasistisen toiminnan kohteiksi. Puhuivathan he omaa kieltään ja olivat uskonnoltaan ryssiä eli ortodokseja. Heitä myös kuoli heikossa majoituksessa talvella kuin kärpäsiä erilaisiin tauteihin ja sairauksiin.

Vielä 1970 -luvulla saamelaiset eivät saaneet puhua saamea ja käyttää kieltään esim. koulussa.

Linkki:

Pauli Rautiainen‏ (@PauliRautiainen). Pöytäkirja sen kertoo: Tenojoki tulkinta syntyi äänin 8-6, mutta vain yksi jätti eriävän. Mitä tästä ajatella? Twitter 24.02.2016 klo 13:00 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/PeVP_11+2017.aspx

Pöytäkirja. Perustuslakivaliokunta. To 23.2.2017 klo 9.50—10.57

"Viranomaiset kusevat saamelaisten päälle" – Utsjokelaiset eivät säästele sanojaan Tenon sopimuksesta. Utsjokelaiset eivät säästele sanojaan arvioidessaan Tenolle ehdotettua uutta kalastussopimusta. Norjan ja Suomen viranomaiset ovat taas kusemassa saamelaisten päälle, lataa utsjokelainen Aslak Pieski. Yle / Uutiset 11.11.2016

Hallituksen esitys eduskunnalle kalastuksesta Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen hyväksymisestä sekä laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja soveltamisesta sekä kalastuslain muuttamisesta. HE 239/2016 vp / Kansainvälisen velvoitteen hyväksyminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti