maanantai 27. helmikuuta 2017

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 794. Paperitiikerinä oikeistopopulisteja vastaan?


Muistan opiskeluaikanani 1980- ja 1990 -lukujen vaihteessa olleeni nuori vihainen mies, kun luin ns. Frankfurtin koulukunnan sosiaalifilosofien alkuperäisiä tekstejä. Taisin lukea ne kertaalleen kaikkikin läpi, sillä ne löytyivät Tampereen yliopiston kirjaston Attilan hyllystä.

Ryhmä mm. vastusti 1930-luvun alussa valtaannousevia ja -nousseita natseja. Paukutti poskeaan, ei pitänyt vihapuheita, sen minkä ehti sivistyneesti, osaavasti ja akateemisesti, ja sopivan tilaisuuden tullen he livahtivat - niin juutalaiset kuin ei-juutalaiset - USA:an ja Iso-Britanniaan ym. maanpakoon.

Jotain todella ärsyttävää. Sodan jälkeen tästä  yhteiskuntakriittisesta ajattelusta on tullut valtavirtaa ja se on vakiintunut kaikkeen länsimaiseen yhteiskuntatieteeseen ja politiikkaan. Edelleen yhtä hampaattomana kuin 1930 -luvulla.

    *    *    *

Nuoren miehen tuntemukset lehahtivat mieleeni vastatessani "Kysy kirjastonhoitajalta" -palstan yhteen kysymykseen omalla vuorollani. Asiakas näet kysyi Valkoinen ruusu  (Die Weisse Rose) -nimisestä järjestöstä, joka Münchenin yliopistossa vastusti samaisia kansallissosialisteja 1940 -luvulla.

Asiakas halusi välttämättä saada kaiken mahdollisen suomeksi (!) kirjoitetun liikkeen puuhanaisesta Sophie Schollista, mutta suomeksi ei ole julkaistu kirjoja tästä henkilöstä ja hänen järjestöstään. Ruotsinkielinen kirja "Sophie Scholls korta liv" (2015) ei tälle asiakkaalle kelvannut, hän kun ei osannut riittävän hyvin ruotsia.

Kriittisesti (!) hän arvosteli suomalaisia kirjastoja siitä, kun nämä eivät olleet hankkineet suomenkielistä kirjallisuutta aiheesta, jota kohtaan hänellä oli leimahtanut intohimoinen suhde. Tuttu ärtymys valtasi mieleni ja mietin, voiko tyhmyydellä olla mitään rajoja, mitä en tietysti olisi saanut sanoa ainakaan ääneen. Eihän asiakkaita saa arvostella, sillä "asiakas on aina oikeassa" ja "kaikki mielipiteet ovat yhtä hyviä" ym.

    *     *     *

Mietin viimeistä kansallissosialisteista näkemääni TV-dokumenttia, jossa korostettiin, miten lyhyeen ajanjaksoon paljon puhuttu juutalaisten joukkotuho oikeastaan jaksottui. Se alkoi vasta vuoden 1942 aikana ja jatkui vuoteen 1944, jolloin liittoutuneet saapuivat keskitysleirien porteille. Paljon olisi ehtinyt tehdä 10 vuoden aikana, jotteivät kauhistuttavimmat visiot olisi toteutuneet.

Jostain syystä niin eurooppalaiset valtiot, muut kuin Saksa, vaikenivat siitä, mitä Saksassa tapahtui. Ja ennen muuta Saksan poliittiset puolueet ennen muuta vasemmistopuolueet ja ay-liike sekä kirkko (katoliset, luterilaiset) olivat hiljaa eivät tehneet mitään - ja antoivat oikeistopopulistien mellastaa.

Eurooppa ja USA on tällä hetkellä kenties syvemmällä kuin koskaan saman populismin ja oikeistoradikalismin suossa, eikä tietä ylös suonsilmästä näy. Miten tämä on ollut mahdollista?

    *     *     *

Valkoinen ruusu -järjestön jäsenet olivat oman aikansa bloggareita ja kirjoittivat lentolehtisiä, joita levittivät ympäriinsä - ja uskoivat ja toivoivat, että pelkällä natseja vastustavalla kirjoittamisella voi saada jotain aikaan. Niinhän ei tietysti käynyt. He saivat rauhoitettua vain hieman omatuntojaan, mutta tapahtumat muualla maailmassa etenivät vääjäämättömästi ilman että suunpieksännällä ja kristillisellä hurskastelulla oli mitään vaikutuksia mihinkään. Paholaismainen (teuflischer) Adolf Hitler jatkoi loppuu asti jumalatonta (gottlosen) menoaan.

Linkit:

Vinke, Hermann, Ottosson, Meta & Aicher-Scholl, Inge, Sophie Scholls korta liv : Vita rosens kamp mot nazismen. Stockholm : Alfabeta, 2015.
Biografi över den tyska flickan Sophie Scholl, politiskt aktiv inom den antinazistiska motståndsrörelsen i andra världskrigets Tyskland och medlem av motståndsgruppen Vita Rosen. Hon avrättades endast 21 år gammal.

Valkoinen Ruusu (Saksa). Wikipedia
Valkoinen Ruusu (saks. Die Weiße Rose) oli natsi-Saksassa vaikuttanut vastarintaryhmä, jonka tunnetuimmat jäsenet olivat Hans Scholl ja hänen sisarensa Sophie Scholl sekä Christoph Probst, Alexander Schmorell ja Willi Graf. Järjestö sai alkunsa 1940-luvun alkupuolella pääasiassa Münchenin yliopistopiireissä. Ryhmä julkaisi ja levitti vuosina 1942–1943 lehtisiä, joiden avulla se halusi kertoa natsien toiminnasta. Ryhmä kehotti lentolehtisissään lukijoitaan ”murtautumaan fasismin kahleista” ja taistelemaan sitä vastaan. Ryhmä oli ainakin osittain tietoinen holokaustista, sillä se kertoi, että Puolassa murhattaisiin 300 000 juutalaista.

Vastarintaryhmän "Die Weisse Rose" lentolehtiset kääntäjäryhmän haasteena. Agricola, Turun yliopisto

White Rose. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti