torstai 23. maaliskuuta 2017

Bagge: "Syysvieras" (2017)


Muumipeikko ystävineen tapaa rannalla erikoisen otuksen! Kuka tämä on - ja miten kummassa hän löytäisi takaisin kotiinsa Vihermaahan? 

"Minä lähden mukaan!" Muumipeikko päätti.  "Ja minä!" Niiskuneiti ilmoitti. "Turha yrittää lähteä ilman minua", Pikku Myy varoitti ja kääntyi Nipsun puoleen: "Kai sinäkin lähdet?"

Tässä Tammen 'MUUMI' -sarjassa ilmestyvät: "Unohtumaton lentomatka", "Muumipapan paras lahja", "Muumilaakson rallikisat", "Viesti Nuuskamuikkuselta", "Muumipeikko ja opaalikoru", "Vesipeto Surku" sekä "Syysvieras".  (Takakansi)

     *     *     *

Merellisissä tunnelmissa ollaan myös Tapani Baggen toisessa tänä vuonna ilmestyneessä lastenkuvakirjassa.  Ja myös tämä kirja on julkaistu 1. kerran vuonna 2007 Suuressa muumilukemistossa ja vielä erikseen vuonna 2010 ennen tämän vuoden laitosta.

Asetelma on nyt toisinpäin. Muumilaakson väkeä vastassa ei ole myyttisen iso meri vaan mereltä heidän vieraakseen ajautuu mursu Vihermaasta, mikä selvästi viittaa Grönlantiin, missä on paljon mursuja.

Ehkä hieman ennalta-arvattavasti Daniel -mursun löytää Nipsu, joka juoksee muiden luokse kauhuissaan ja kertoo nähneensä merihirviön. Myy havaitsee heti, ettei mursu ole hirviö vaan hieman hyljettä suurempi otus, jollaisia Muumilaakson asukkaat eivät olleet ennen nähneet.

Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Muumipeikko ym. auttavat pikkumursua ja lopulta Muumipapan johdolla he aikovat viedä sen takaisin Vihermaahan. Vain Nipsu ei ole kiinnostunut merelle lähtemisestä... Niin kuin Surku-koiran kohdalla edellä nytkään ei kerrota, mitä Nipsu pelkää. Nipsun kerrotaan vain olevan sen näköinen kuin vedenpaisumus olisi tulossa.

Siinä missä Surku-koira katselee rannalta muiden leikkiessä iloisesti meressä, Nipsu on ainoa joka jää kotiin ja rannalle katselemaan muiden lähtiessä veneellä saattamaan Daniel -mursua kotiin.

    *     *     *

Merelliset olennot, todelliset ja taruolennot, ovat kiehtoneet Tove Janssonia - ja hänen tarinoistaan löytyy niin vedenpaisumus kuin suuri kala ja merenneitokin, jotka ovat myös kansantarinoinen ja legendojen kestosuosikkeja.

Tapani Bagge on lastentarinoissaan valinnut tuttujen ja turvallisten hahmojen väylän Suru-koirineen ja Daniel-mursuineen. Myrskyt ja vedenpaisumuksetkin ovat näistä kirjoista lakaistu piiloon mielen sisällöiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti