torstai 23. maaliskuuta 2017

Bagge: "Vesipeto Surku" (2017)


Suositut muumitarinat uudistettuina laitoksina. Pieni Surku-koira tahtoisi kovasti uida, mutta ei uskalla kastella edes hännänpäätään. Onneksi Muumilaaksossa toiveilla on tapana toteutua - tavalla tai toisella! Äkkiä Haisuli syöksyi rantaan valtava mehiläisparvi kimpussaan ja huusi: "Pelastautukoon ken voi!" Muumipeikko ja Pikku Myy hyppäsivät heti veteen, ja Haisuli molskahti kohta heidän viereensä.

Tässä Tammen 'MUUMI' -sarjassa ilmestyvät: "Unohtumaton lentomatka", "Muumipapan paras lahja", "Muumilaakson rallikisat", "Viesti Nuuskamuikkuselta", "Muumipeikko ja opaalikoru", "Vesipeto Surku" sekä "Syysvieras"
(Takakansi)

     *     *     *

Ihan kiva Itsenäisyyden juhlavuoden kirja - ja kirjasarja - lapsille ja lapsenmielisille. Koska kyse on lastenkuvakirjoista, joissa tekstiä on vähän, jokainen sana ja ilmaisu saa paljon suuremman painoarvon kuin Tove Janssonin alkuperäisissä kirjoissa ja tarinoissa.

Lukiessani kiinnitin huomiota siihen, miten Tapani Bagge käsittelee kirjan otsikostakin pääteltävissä olevaa peto -teemaa ja pelkoja, mitä niin pedot kuin tässä tapauksessa valtava meri rantoineen saa aikaan Surku -koirassa.

     *      *     *

Mikään uusi kertomus "Vesipeto Surku" ei ole vaan lastenkuvakirjan 1. painos julkaistiin (näin kai voi sanoa) jo vuonna 2010, mitä vuoden 2017 kirjassa ei mainita. Tarkalleen ottaen tarina on 10 vuotta vanha, sillä ihan ensimmäisen kerran se löytyi Suuren muumilukemiston 4. osasta "Muumit maalla ja merellä", jonka Tapani Bagge on kokonaisuudessaan kirjoittanut. - Eli tarinasta on tullut muumi-genren vakiokamaa 2000 -luvulla.

Ja muumi-tarinoita ovat toki kirjoittaneet monet muutkin. Esim. Suuren muumilukemiston ensimmäisten osien kirjoittajat olivat Teemu Saarinen (1. ja 2. osa) sekä Clive Alan (3. osa).

     *     *     *

Surku -koira on Tove Janssonin "Taikatalvi" -kirjassa luotu hahmo ja samanniminen koira on myös "Vaarallinen matka" -kuvakirjassa. Lisäksi Surku löytyy sarjakuvasta 'Kuvitteluleikki'. Kirjoissa Surku on Hemulin ja sarjakuvassa Miska -nimisen hahmon koira.

Tapani Baggen Surku luonnollisesti muistuttaa Tove Janssonin Surkua, ja Bagge tekstissä viittaa "Taikatalven" kertomukseen, jossa Surku yöllä kohtaa susia, jotka Hemuli ajaa tiehensä.

Bagge on tulkinnut alkuperäistä kertomusta siten, että sudet uhkasivat pistää Surkun poskeensa, minkä hän tosin sanoo Surkun suulla. Ja tekstistä on pääteltävissä, että ehkä tämä kokemus on tehnyt Surkusta niin aran, että se ei uskaltaudu esim. mereen uimaan niin kuin muut.

     *    *    *

Oli niin tai näin. "Vesipeto Surku" on niin aikuiselle kuin lapselle haastavaa luettavaa ja kuunneltavaa. Ja vaikka Surku joutuu vahingossa yhden kerran vedenvaraan, hän ei sinne vapaaehtoisesti tahdo mennä tämän tapauksen jälkeenkään.

Surkun toimintatavasta on pääteltävissä, että se välttää aina ja kaikkia suureksi kokemiaan riskejä ja antaa niihin liittyvien pelkojen ohjata elämäänsä. - Hahmo on kenties sellainen, joihin arkojen ja pelokkaiden lasten on helppo samastua, mutta heidän elämäänsä tarina ei kyllä millään tavalla helpota.

Niin, ja on helppo huomata, että Surku muistuttaa kovasti Nipsua.

Mitä Surku meressä sitten pelkää, sitä ei kerrota. Kenties suurta kalaa, joka voi viedä mukanaan, tai sitä oikeaa vesipetoa? Tai kenties vain vettä, johon voi hukkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti