perjantai 3. maaliskuuta 2017

Bakunin: "Jumala ja valtio" [1882]


”Eikö ole ilmeistä, että hallitukset ovat ihmismassojen systemaattisia myrkyttäjiä ja omanvoitonpyyteisiä tyhmistäjiä?”

Mihail Bakuninin (1814-1876) anarkistisen ja ateistisen kirjallisuuden suurimpiin pamflettiklassikoihin kuuluva Dieu et l’État, Jumala ja valtio, julkaistiin postuumisti v. 1882. Se on käännetty tähän mennessä 40 kielelle.

”Jumala on, siis ihminen on orja. Ihminen on vapaa, Jumalaa siis ei ole.” (Takakansi)

      *     *     *

Kun tällainen kirja julkaistaan suomeksi vuonna 2016, ei sitä tietysti voi olla kommentoimatta. Kun kirja kirjoitettiin, elettiin tsaarivallan aikaa Venäjällä / Suomessa - ja Lokakuun vallankumoukseen (1917) oli vielä pitkä matka.

Teos tuo mieleen myöhemmän teoksen eli V.I. Leninin "Valtio ja vallankumous" (1917), mitä nykyvenäläisen ja -eurooppalaisenkin kannattaisi ehkä lukea vielä kerran uudelleen ja miettiä asioita.

Ajatuksen valtioiden kuoleutumisesta ja häviämisestä historian saatossa Lenin joka tapauksessa sai aikansa anarkisteilta ennen muuta Mihail Bakuninilta.

    *     *     *

Ja jos joku väittää, ettei esimerkiksi Suomen nykyinen hallitus tyhmistä meitä, ei hän voisi olla pahemmin väärässä. Tuskin kukaan sellaista itsestäänselvyyttä kuitenkaan edes yrittää kumota.

Viimeksi aamulla SS-hallituksen Timo Soini puolusti epäsuorasti joukkomurhaajia esim. Anders Breivikiä puhuessaan eutanasiasta. Ketään kun hänen mielestään ei saa murhata, edes joukkomurhaajaa. Mietin vain miten kalliiksi esimerkiksi Breivikin kokopäivähoito Norjan kansalle tulee - ja mistä se raha on mahdollisesti poissa. Näin harhaisiin ajatuksiin kristillisen usko voi ihmisen johdattaa. Tosin loogista olisi ajatella, että tällaisten tyyppien istuttaminen sähkötuoliin tms. vain nopeuttaisi heidän pääsyään taivaaseen / helvettiin ja ikuisen elämän iloihin.

Sanottakoon rehellisyyden nimissä ettei oppositio johtajineen juuri poikkea tästä hyväkkäästä, puhumattakaan muusta hallituksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti