lauantai 4. maaliskuuta 2017

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 427. Valkoinen korppi


Valkoinen korppi lehahtaa valkoisen Chevroletin konepellille. Jossain päin Suomea, kai. Istun autossa, jota ajaa nuori iranilaisen näköinen nainen, niin ainakin muistan.

Olen jostain syystä lähtenyt hänen matkaansa, hän on viemässä minua jonnekin, mutta yllättäen hän kääntyy taajamasta valtatielle, ja alkaa ajaa jonnekin muualle kuin minne oletin hänen ajavan. Kysyn mihin oltiin menossa. Hän sepittää jotain pitkästi. Tajuan että olemme menossa Venäjän läpi jonnekin.

Äkkiä keskellä tietä hän joutuu hiljentämään vauhtia, pysäytti auton ja oli paikallaan. Auton konenpellille lennähtää valkoinen kyyhkynen, joka lehauttelee siipiään, kummallisen näköisenä. Ja äkkiä huomaan että valkoinen kyyhkynen on muuttunut valkoiseksi korpiksi. Siihen herään.

    *    *     *

Euroopassa, Aasiassa, Amerikassa, Australiassa ja Afrikassa... Kaikilla mantereilla tunnetaan ja on sepitetty tarinoita valkoisesta korpista - ja usein kyse on siitä, että valkoinen korppi jostain syystä menetti valkoisen värinsä ja muuttui mustaksi.

Mm. Pohjois-Dakotan sioux-intiaaneilla Missouri-joen yläjuoksulla oli oma legendassa, jossa esiintyi valkoinen korppi.

Valkoinen korppi oli kuin feeniks-lintu, joka nousi tuhkasta sanoen: "Kun seuraavan kerran palaan, on maailma lopussa." Ja se päivähän tuli lopulta valkoisen miehen muodossa, joka tappoi biisonit mihin heidän elämäntapansa perustui.

Linkit:

Cultural depictions of ravens. Wikipedia

Korppiin liitettyjä uskomuksia. Tunturisusi.com

The Return of the White Raven. By Andrew Dwight Harris

Mandan Legends and Traditional Stories. Native-languages.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti